Държавният глава на Турция Реджеп Тайип Ердоган обеща да изчисти „вируса“ от държавните органи. Той заяви това в реч, изнесена в Истанбул на погребението на жертвите, убити при неуспешния опит за държавен преврат, съобщава Би Би Си.
„Ще продължаваме да чистим вируса от всички държавни органи, защото той се разпространява. За съжаление този вирус обхваща държавата като рак. Знаем това и сме казали на съответните органи“, увери турският президент.
 

Ердоган не коментира исканията за връщане на смъртното наказание за участниците в метежа. Докато тълпата крещеше „Искаме смъртно наказание”, той обясни: „Не можем да пренебрегнем исканията на народа в една демокрация – това е ваше право. Това право ще бъде преценено от съответните власти според конституцията и ще бъде взето решение”.
 


Както БЛИЦ съобщи, вчера четирите основни политически партии излязоха с обща декларация, в която осъдиха опита за насилствено сваляне на правителството. В телефонен разговор Ердоган е благодарил на председателя на парламента и на лидерите на партиите за тяхната позиция.
 
 
 

Превод и редакция: БЛИЦ