Гърция предаде на Турция хеликоптера, с който в събота сутринта, след неуспешния опит за преврат, в Александруполис избягаха осем военни, съобщи гръцката телевизия ERT. По обратния път до военната база „Галиполи“ машината беше управлявана от резервен екипаж, пристигнал в Гърция вчера вечерта.
Осмината военни, които поискаха политическо убежище, днес бяха изправени пред прокурор в град Александруполис. Повдигнати са им обвинения за незаконно пресичане на държавната граница и „опит да бъдат застрашени приятелските връзки между двете страни“, твърди турската телевизия „Хабертюрк“, съобщи bTV.
 
По-рано днес Анадолската агенция съобщи, че в телефонен разговор гръцкият премиер Алексис Ципрас е обещал на президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган, че ще направи всичко необходимо за екстрадирането на военните.
 
Позовавайки се на гръцки официален представител, Ройтес съобщава, че Ципрас е казал, че исканията за политическо убежище на турските войници ще бъдат разгледани „бързо“, като процедурата ще бъде извършена при „абсолютно спазване“ на разпоредбите на международното законодателство и споразуменията за правата на човека.
 
Властите в Гърция имат осем денонощия за разглеждане на искането за убежище и още около седмица за уреждането на въпроса за екстрадиция.
 
Междувременно френският президент Франсоа Оланд заяви, че очаква да има период на репресии в Турция след неуспешния опит за преврат, предаде Ройтерс.
 
„Сега трябва да видим каква е ситуацията в Турция. Ако нейният президент напълно си е възвърнал контрола, което мисля, че е така, би трябвало да имаме период на относително спокойствие, но вероятно ще има репресии“, каза френският държавен глава. „Мога да си представя, че определен брой военни ще трябва да отговарят за това, което са направили или не са направили“, добави той.
 
Външният министър на Франция Жан-Марк Еро заяви по-рано, че се надява демокрацията в Турция да оцелее след последиците от опита за метеж.
 
Еро каза и че провалилият се преврат в Турция не дава на Ердоган „празен чек“ за заобикаляне на демократичните принципи, предаде Ройтерс.
 
Канадският външен министър Стефан Дион прикани Анкара да уреди ситуацията съгласно основните принципи на демокрацията, предаде Франс прес.
 
Коментирайки телефонен разговор с турския си колега Мевлюд Чавушоглу, Дион отбеляза, че е важно да се избягнат каквито и да било колективни наказания срещу извършителите на опита за държавен преврат.
 
Трябва да се прави разграничение, да се гарантира, че изправените пред правосъдието имат шанс да докажат, че са невинни или да защитят своята гледна точка съгласно основните правни норми, които се стремим да спазваме, отбеляза министърът.