Шест хиляди души са били задържани в Турция досега във връзка с провалилия се опит за преврат, като се очакват нови арести, съобщи турският министър на правосъдието Бекир Боздаг, цитиран от частната телевизия НТВ и БНР. В момента прочистването продължава.
Има шест хиляди задържани досега. Броят им ще надхвърли тази цифра. Правителственият контрол е възстановен из цяла Турция и макар някои групи превратаджии да са все още на свобода в Истанбул, те вече не представляват опасност, заяви високопоставен турски служител пред Ройтерс.

По думите му все още се издирват някои военни служители на високи длъжности, като се очаква те скоро да бъдат заловени.

Сред задържаните има и много магистрати. Според различни източници задържаните съдии и прокурори в цялата страна са близо или над 500. Анадолската агенция посочва, че арестите се извършват в рамките на "разследване във връзка с опита за преврат, извършен от терористичната организация на Фетуллах Гюлен".

Анкара разглежда общността на ислямския проповедник Гюлен, който живее в САЩ, като терористична организация, ръководеща паралелни структури на властта и целяща да свали правителството. Вчера турските власти отстраниха от длъжност 2745 съдии. Уволнени бяха петима членове на Висшия съвет на съдиите и прокурорите. Операциите и арестите на магистрати в цялата страна продължават.

Междувременно турският вицепремиер Мехмет Шимшек увери инвеститорите, че са взети всички необходими мерки за нормално функциониране на икономиката.