Президентът на Русия Владимир Путин проведе телефонен разговор с президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган. Това съобщиха от Кремъл.
В хода на разговора Путин е подчертал, че Русия има принципна позиция относно това, че антиконституционните действия и насилието са недопустими в живота на всяка една държава. Руският президент също изрази надежда, че Анкара ще успее да гарантира сигурността на руските туристи в Турция, предприемайки всички необходими мерки.

Путн е изразил пред Ердоган своите съболезнования във връзка с големия брой жертви при опита за държавен преврат.  Руският президент също е пожелал на своя турски колега колкото се може по-бързо да възстанови реда и стабилността в страната.
 
Ердоган на свой ред е заявил, че Турция ще предприеме всички необходими мерки в тази насока.
 
В хода на телефонния разговор бе потвърдено и намерението двамата лидери в най-скоро време да проведат лична среща.
 
По данни на турски медии, Анкара се надява срещата между Путин и Ердоган да се състои още през август. Прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков потвърди дадената информация.  

Само до преди дни двете страни бяха на ръба на конфликта, след като турски изтребители свалиха руски бомбардировач в небето над Сирия. След падането на руския Су-24 Москва предприе редица мерки, включително и санкции върху турския туризъм.