Министър-председателят на Гърция Алексис Ципрас е обсъдил с турския президент Реджеп Ердоган съдбата на военните, долетяли в Александруполис с хеликоптер. Разговорът, който е бил по инициатива на турската страна, се е провел в събота вечерта, съобщават гръцки медии, позовавайки се на правителствени източници.
Ердоган е благодарил на Ципрас за позицията на гръцкото правителство по отношение на опита за държавен преврат в страната. И двете страни са се обявили за придържане към демократичните ценности.
 
Що се отнася до съдбата на турските военни, които пристигнаха в Гърция с хеликоптер и поискаха политическо убежище, Ципрас е обещал, че процедурата по разглеждане на искането им ще бъде кратка и ще бъде изпълнена при „пълно спазване” на международното право и на човешките права.
 
Както БЛИЦ съобщи, в събота турски военен хеликоптер кацна в гръцкия град Александруполис. На борда му е имало осем души. Всички са били арестувани от полицията. Според информация от Александруполис, те са съпричастни към опита за преврат в Турция. 

Осемте турски военнослужещи, които избягаха с хеликоптер в Гърция след провалилия се опит за военен преврат, са откарани при повишени мерки за сигурност на разпит пред прокурор в съдебната палата на Андруполис, предаде турският ТВ канал Хабер Тюрк. Срещу тях са повдигнати обвинения в незаконно пресичане на държавните граници и опит да поставят в опасност приятелските връзки между Турция и Гърция.

Очаква се след официалното решение на прокурора да започне процедура за екстрадирането им.