Мартин Иванов е най-младият пловдивски депутат. Влезе в парламента преди близо две години от България без цензура и остана единственият народен представител от тази партия. Парламентарната група, чийто член е, последно се преименува на „ Български демократичен център-Народен съюз”. 30-годишният пловдивчанин е председател на Групата за приятелство между България и Иран. Миналата година заедно със свои колеги от Народното събрание  посетиха азиатската държава.
По време на официалната визита Мартин Иванов и делегацията се срещнаха със  зам.-председателя на Организацията за инвестиции, икономическо и техническо подпомагане на Иран към Министерството на икономиката и финансите д-р Сейед Джамал Фараджоллах Хосейни, зам.-министъра на икономиката и финансите д-р Шахпур Мохамманди, зам.-министъра на външните работи с ресор Европа и Америка д-р Маджид Тахт-Раванчи и зам.-министъра на транспорта и регионално развитие в иранското правителство д-р Кашан.



„Откакто през януари 2016-а бяха отменени санкциите срещу Иран и страната излезе от международна изолация, можем да възобновим отношенията си в редица области - търговия, транспорт, селско стопанство, енергетика, туризъм, банково дело, биотехнологии, нанотехнологии. Тя е ключова държава в Близкия изток и интересна дестинация, а Техеран е космополитен град и по нищо не отстъпва на европейските столици. Впечатлен бях от топлото посрещане от страна на иранските колеги, от дипломацията им, която е на изключително ниво. Те приемат българите не като приятели, а като братя,  разказва Мартин Иванов пред "Марица". 

Според депутата важна роля в засилването на икономическите контакти между двете страни има и парламентарното сътрудничество, което в последните години се развива активно.  България е била традиционен партньор на Иран в източноевропейския регион през 80-те години на XX век, а в определени години стокообменът е надхвърлял 500 млн. щ. д., докато сега е около 150-160 млн. щ. д. годишно. Визитата на министър-председателя и българската делегация в Ислямската република отпреди дни Мартин Иванов определя като знакова и изброява срещите на премиера Борисов с президента на Иран д-р Хасан Рохани, с вицепрезидента Есхак Джахангир,  с председателя на Ислямското консултативно събрание д-р Али Лариджани, разговорите на министри с колегите им в Техеран, предложението България да се включи в нов транспортен коридор, подписаните меморандуми за сътрудничество, както и преговорите за продажба на реактори на АЕЦ „Белене”. „Темата за АЕЦ „Белене” е специфична. Вярвам, че премиерът Борисов и правителството ще намерят най-добрия вариант и ще защитят интересите на страната”,  посочва пловдивският депутат.  



Откакто е в парламента, Мартин Иванов няма неизвинени отсъствия. На заседанията на комисии ходи винаги подготвен, изказва мнения и задава въпроси, а в пленарна зала гласува по съвест. Признава, че това, от което се дразни, са задкулисните договорки. „Не искам да бъда съдник на никого, но има депутати, които днес казват едно, утре - друго, днес са от една партия, утре минават в друга, днес  позицията им е една, утре се обръщат на 180 градуса. Много народни представители търсят личната изгода, а не защитават интересите на хората. Аз държа на принципите си, държа на избирателите, които са ме изпратили в Народното събрание”, обяснява младият политик. И допълва, че в обществото върви един мит как депутатите взимат големи заплати, а не работят нищо. „Ако питаш хората, сигурно ще искат да ни обесят пред Народното събрание, като гледат празната зала на парламентарен контрол или  при ключови гласувания”, със съжаление казва пловдивчанинът.  Веднага подчертава, че работата на народния представител не е само да стои в залата, а да участва в комисии, в различни мероприятия, да се включва  в делегации, да обикаля избирателните си райони. Като представител от средите на бизнеса иска така да бъдат направени законите у нас, че да се привличат повече инвестиции, по-лесно да се развива бизнес, да върви икономиката, а не бюрократични спънки да провалят проекти и да отблъскват инвеститори. 



С колегите си от групата поддържа добри отношения, а с депутатите от Пловдив се опитва да решава важни за града и областта проблеми. Наскоро в комисията по регионално развитие  лично министър Лиляна Павлова обеща разширението на пътя Пловдив -Асеновград, което се чака второ десетилетие, да започне в най-скоро време. Въпросът многократно беше повдиган от Мартин Иванов и Славчо Атанасов. Младият пловдивчанин помага с каквото може на спортни клубове, детски градини и училища. Включил се е в много благотворителни акции, но предпочита да не се афишира. ”С каквото мога, помагам, не бия камбаната. Човек го прави, защото иска, а не защото трябва да го разбере цялата държава”, казва депутатът. 

В София живее в жилище под наем, а в парламентарен автомобил се е качвал само няколко пъти, за да отиде до посолство или до министерство. Кара една от семейните коли и признава, че преди години бил любител на високите скорости. 

Напрежението от парламента разпуска с тренировки във фитнеса. Като малък пък обичал футбола и дори мечтата му била да стане голям футболист като Алесандро дел Пиеро - легенда в „Ювентус”. Сега на Евро 2016 стискал палци за  Италия и Испания, но на финала нямал фаворит, след като любимите отбори отпаднали по-рано. Двете държави, както и Франция, са и предпочитани дестинации от Мартин Иванов. Той обича пътешествията, обиколил е Европа, ходил е на други места по света. От всяка държава, която е посещавал, си носел магнити  и сувенири. Казва, че за нищо не света не би заменил България и не би отишъл да живее в чужбина. Сега, през лятната ваканция, която предстои за депутатите, ще отдъхва на Българското Черноморие, няколко дни ще се качи  в планината. 

Вече втора година държи класацията за „Най-желан ерген”  в категория „Политика”. Мартин Иванов обаче твърди, че от този конкурс се интересуват само медиите. „Повярвайте ми, не се вълнувам от тази тема. Усилията  ми са насочени върху работата ми като народен представител и върху развитието ми като политик”, казва пловдивчанинът и пресича всякакво любопитство за това дали напливът от жени към него се е засилил, откакто е в Народното събрание. Признава само, че все още не е обвързан. 

30-годишният депутат е категоричен, че ако се върне назад, отново би се захванал с политика и би извървял същия път. Иска избирателите му да го запомнят като последователен човек и като човек, помогнал за решаването на един или друг проблем. „Това, че съм станал депутат, не ме прави по-различен от другите хора. Приемам съвети, както и критики и от познати, и от непознати. Понякога човек, който виждаш за пръв път, може да ти даде идея или съвет, много по-ценни от тези на приятел”, убеден е Мартин Иванов. През февруари  той се срещна с министърката на енергетиката на Белгия Мария Маргем по време на втората среща на върха в областта на енергетиката в Брюксел. Двамата обсъдиха редица ключови теми в сектора на енергетиката в двете държави. 

Държал иконата на Свети Георги в Атон 

Мартин Иванов заедно с още 10 свои колеги от Народното събрание и бившият вече вицепремиер Ивайло Калфин посрещнаха Гергьовден тази година в българския манастир „Свети великомъченик Георги Победоносец - Зограф”, дал името на обителта ни на Света гора. ”Посрещна ни генерал-губернаторът на Атон, а до нашия манастир стигнахме с лодка. Мястото е невероятно и те зарежда. Пренощувахме в манастира, а рано на сутринта се включихме в церемонията по изнасянето на иконата на Свети Георги. Бях един от хората, които държаха светинята по време на  литийно шествие към отсрещния хълм, към параклиса на светеца.  Чувството е неописуемо. Успяхме да разгледаме и библиотеката, където се пази завършената от Паисий Хилендарски през 1762 година чернова на „История Славянобългарска”, споделя пловдивският депутат.