Ако не си отваряме очите добре, може да има много български злини. Много опасности са надвиснали над главите ни. Малко остава да заплачем за човешките права в Турция. А повече трябва да ни интересува бомбата в Турция, която всеки момент може да бъде изпратена към България – ордите с бежанци. От това трябва да се плашим. Лошото е, че нашата око винаги е втренчено в света, а не обръщаме много внимание на това, което се случва тук, у нас. Това каза знаменитият журналист Кеворк Кеворкян в ефира на bTV.
„Там има някакъв сблъсък, който мнозина мислят, че е театрален, че е част от някаква теория на конспирацията. В същия момент обаче, 1000 души в Розино са наводнени, те трябва да ни интересуват повече.
 
Трябва да бъдем много внимателни с това, което артикулираме. Днеска бяха събрали в едно две изявления на Борисов – едното е, че тероризъм е двупосочен. Те те атакуват, защото ти си ги атакувал преди това. Но днеска го бяха събрали с изявлението му за Турция и излезе така, сякаш има връзка с турските събития”, каза още Кеворкян.

„Познавам много добре цар Симеон и трябва да му отдадем дължимото. През 2001 година, след атентатите в Ню Йорк, той казва нещо знаменито: „Ние сме малка държава, трябва да си гледаме нашите работи“. Може за нашите галфони, които искат да се представят в по-едър мащаб, това да е обидно, но трябва да си гледаме нашите работи“, поясни журналистът.
 
Като пример Кеворкян посочи изказването на Плевнeлиев за атентата в Ница. По думите на президента, той бил акт на безпомощност. „Не е акт на безпомощност. Сноудън написа една книга „Няма къде да се скриеш”. Хубаво е нашите политици да го чуят това. Само през февруари 2013 година, американските служби са прихванали 3 милиарда имейли и телефони разговор на територията на САЩ, а общо в света, за същия месец  - 97 милиарда! Въпреки това, нищо не може да се направи срещу тероризма. Има много ценна информация, но тя лежи в някакво чекмедже. Случилото се в Ница не е израз на безпомощност”, каза Кеворкян.
 
„Не бива да предизвикваме злото. Тероризмът е стигнал до ефекта на пулверизацията – от една клетка стават пет клетки”, добави той. Той обясни атентата в Ница като ответен удар. ”Франция е постоянна цел на терористите не само заради ударите на Франция в Ирак и Сирия. Мисля си, че може да е и заради френското списание „Шарли ебдо” и неговите ругателства по Исляма. След атентата срещу редакцията на списанието, следващият му брой излезе с корица, на която бе нарисуван среден пръст, който се подава от един гроб. Ние не познаваме Исляма и затова не можем да се преборим с тези хора”, обясни журналистът.
 
По думите му, новобранците терористи вече много по-бързо се радикализират. „Когато им посочваш среден пръст, тази битка не може да бъде спечелена". 
 
„Стивън Грей, в книгата си „Новите супершпиони“, цитира следните думи от Корана: „Те планират и Аллах планира. И Аллах е най-добрият плановик“.  Без да познаваш културата на тези хора, не можеш да се пребориш с тях. Със сила не става“, добави Кеворкян.
 
Във връзка с борбата с тероризма, той припомни и думите на военният министър на САЩ Доналд Ръмсфелд, казани по време на кампанията в Ирак: „Има известни известни – това са неща, които знаем, че знаем. Има известни неизвестни – това са неща, които знаем, че не знаем. Но има също и неизвестни неизвестни – това са нещата, които не знаем,че не знаем“.
 
Хумусът на високата политика е много изтънял, ако не и изтърбушен, смята журналистът. Като пример той посочи поведението на Буш на възпоменателната служба за убитите полицаи в Далас, който в този тъжен момент танцуваше. На мястото на  Митеран пристига Оланд. За него бившата му жена казва, че той е „най-неестествената посредственост“.На мястото на Кол Обединителя, пристига Меркел. За нашите политици да не говорим. Този елит отдавна е загубил контрол върху себепознанието си“.
 
Кеворкян бе категоричен, че ние трябва да си гледаме нашите дела: „Кръв се лее и в Аспарухово. Някакви изпуснати наглеци секат гората незаконно, правят незаконни къщи и това убива 13 души при първия келяв дъжд“. Трябва да сме много предпазливи, когато говорим за световните работи. „Какво би станало, ако Ердоган предислоцира 200-300 хиляди бежанци до Одрин. Ами, ние сме свършили”, каза още Кеворкян.

„Българският премиер си гледа работата, така, както я гледа един безалтернативен човек. Той е такъв повече за политическата ни среда, и по-малко в собствената му представа, защото в последно време е изпълнен с големи страхове за президентските избори. Срещу него не може да излезе сериозен, тежък играч. Няма такъв”, каза Кеворкян. Журналистът определи ултиматума на Нинова, която иска да изглежда като единственият мъж в БСП, като „селски вечеринки”.
 
По думите му, Плевнелиев ще остане в българската история, като единственият „посочен“ президент. Единственият, в който Борисов е превъзложил себе си. Сега обаче този фокус не може да мине – каквото и зайче да извади Борисов от ръкава си, то ще е пластмасово. Борисов няма да участва в изборите, но хората искат да го видят как се преборва. Дали, ако загуби, може отново да се възземе – като боксьора Мохамед Али.
 
Борисов допуска една страхотна грешка. Не може премиерът да говори за демилитаризиране на Черно море, а военният му министър, който изглежда като артелчик от Трудови войски, да казва, че това не е сериозно. Да не говорим за президента, който си води собствена политика. В същото време, Борисов непрекъснато го хвали, но няма случай, в който Плевнелиев да е похвалил Борисов“.
 
Кеворк заяви, че не се притеснява от това, че прокуратурата се интересува от него заради езика на омразата в статиите му. „Не използвам езика на омразата. Пиша за циганските покушения, едно от които бе от най-големите изобщо за годините на прехода – това в Добрич. Там трите животни държаха добре подбрани снимки в премислена композиция: Апостола с главата надолу, тоест българите не заслужават свободата си, втори циганин правеше фелацио на цар Симеон Велики, а друг обладаваше Княз Борис Покръстител. Това е позорна илюстрация на циганското надигане”, каза Кеворкян. По думите му, хората го подкрепят, защото българските ценности и светини трябва да бъдат защитавани.