Турция вече не е същата и трябва да го отчетем. Всички анализи трябва да бъдат преосмислени. Това заяви бившият шеф на ДАНС и вътрешен министър Цветлин Йовчев.
По думите му, дори ако се изпълнят прогнозите, че Ердоган ще съумее да укрепи властта си, това не означава, че Турция ще стане по-стабилна.
 
Той посочи, че единият от основните проблеми за страната ни след опита за преврат в Турция са бежанците. „Все още не знаем какво ще се случи с тези хора, които са на територията на  Турция. Рано е да правим крайни оценки, че няма повишаване на миграционния натиск. Все още е рано за тази последица”, каза Йовчев пред Нова телевизия.
 
„Не бива да пренебрегваме и че към момента армията им е най-силната в региона. Не сме убедени обаче дали има контрол върху тази армия. Има възможност някой да използва този военен потенциал дори и за провокация”, каза още бившият шеф на ДАНС. Той определи като правилни действията да се изпратят допълнително сили по границата. „Вероятно има сформиран щаб, вероятно има и поставени задачи към специалните служби”.

Йовчев каза още, че в дългосрочен план също има заплахи. „При всички положения това ще се отрази на ситуацията в Близкия изток, защото Турция е фактор там”.