Според официална Анкара, опитът за преврат на 16 юли е вдъхновен и ръководен от Фетхуллах Гюлен – бивш имам и проповедник. Според версиите на списанията Foreign Policy и Prospect той е един от най-влиятелните хора в света. Самият Гюлен отхвърля обвиненията по свой адрес. Телевизия CNN направи достояние няколко факта от биографията на Гюлен.
Първата проповед

Фетхуллах Гюлен е роден през 1941 г. Първата си проповед изнесъл на 14 години. До излизането си в пенсия през 1981 г. той е имам и проповедник. Година по-късно са открити първите ислямски училища на Гюлен. Създадената от него мрежа от образователни учреждения по цял свят - над 1000 в повече от 160 страни – наброяват няколко милиона випускници.

От Турция в САЩ

През 1999 г. Гюлен емигрира от Турция в САЩ, където се заселва в щата Пенсилвания. Бившият имам води уединен начин на живот. Журналисти от CNN в продължение на 4 години настоявали за интервю, но не получили съгласие. През 2014 г. щастието споходило репортер от Би Би Си. Журналистът после разказал, че по време на разговора Гюлен проявил неочаквана „удивителна уклончивост”.

Майстор на диалога

„Последователите на Гюлен се изказват за него като за умерен мюсюлмански проповедник, който блестящо установява диалог с представители на други конфесии... Той не веднъж се срещал с римския папа Йоан Павел ІІ. Освен това Гюлен често се срещал с равини и християнски свещеници в Турция” – пише CNN.

Движение на последователите

Множество последователи на Гюлен са обединени в движението „Хизмет”, характеризирано от много западни медии като „умерено прозападно движение на сунитския ислям, привличащо много добре образовани граждани на Турция”. Би Би Си счита, че движението има много последователи в турските правоохранителни структури, обаче такова мнение не го споделят всички анализатори. Самият Гюлен заявявал не веднъж, че съдии и прокурори при никакви условия не могат да получат от него заповеди.

Властови амбиции

Гюлен не веднъж се разграничавал от възможно идване на власт. Сайтът на „Хизмет” твърди, че Гюлен „последователно се изказва против религиозния екстремизъм и различните форми на политизация на исляма и проповядва исляма преди всичко като религия на състраданието, милосърдието и социалното служене”.

Превод и редакция: БЛИЦ