Турция се събуди след напрегната нощ, като страната бе на ръба на военен преврат. Все още се съобщава за размирици и стрелба на някой места, но като цяло ситуацията започва да се успокоява. По последни данни обаче е възможно нова ескалация на напрежението.
Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган призова народа да остане по улиците, предупреждавайки, че е възможно да се появи нова ескалация на напрежението след провалилия се преврат в страната.
„Трябва да владеете убийците и тази нощ независимо на какво ниво е опитът за преврат, защото нова ескалация може да се случи всеки миг“, заяви Ердоган.


В крайна сметка Турция се събуди с арести за част от войниците, участници в опита за преврат. Те са окошарени след светкавичните разпореждания на прокуратурите в Анкара и Истанбул за незабавни арести, а вече се появиха и съобщения за това кои са организаторите на бунта.

В цялата страна са арестувани 1563-ма военнослужещи. Петима генерали и 29 полковници са били отстранени от постовете си.

Равносметката от изминалата нощ е най-малко 90 убити и над 1154 ранени цивилни, войници и полицаи при стълкновенията в Анкара и Истанбул.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ ЗА СЪБИТИЯТА В ТУРЦИЯ!