Бунтовници продължават да оказват съпротива на правителствените войски в Турция. Атаките срещу сградата на меджлиса и президентския дворец в Анкара стихват, съобщи Ройтерс, цитиран от БНР.

Верните на президента Реджеп Ердоган войски са си върнали контрола върху армейската щаб-квартира, а началникът на щаба генерал Хулуси Акар е бил освободен от плен.

В цялата страна са арестувани 1563-ма военнослужещи. Петима генерали и 29 полковници са били отстранени от постовете си.

Равносметката от изминалата нощ е най-малко 90 убити и над 1154 ранени цивилни, войници и полицаи при стълкновенията в Анкара и Истанбул.

Началникът на полицията съобщи, че сред убитите са 16 от „заговорниците“.

Централата на Турската разузнавателна служба е била атакувана от военни хеликоптери и обстрелвана по време на опита за преврат, предаде Ройтерс, цитирайки разузнавателен източник. При обстрелите са били ранени трима души. Службата действа съвместно със силите за сигурност срещу заговорниците в протичащите в момента операции в Истанбул и Анкара. Шефът на разузнаването Хакан Фидан се намира на сигурно място и е бил в контакт с президента Реджеп Ердоган и премиера Бинали Йълдъръм през нощта на опита за преврат.

Президентът на Турция по-рано призова привържениците на Партията на справедливостта и развитието да подкрепят демократично избраната власт в страната срещу опита за военен преврат:

Метежниците са малцинство в турската армия. Имаме управляваща партия, която е избрана от народа. Имаме и президент, избран от хората. и ако Бог пожелае, ще продължим да изпълняваме дълга си до края. Няма да оставим страната си на тези престъпници, каза турският президент малко след като пристигна на летище „Ататюрк“ в Истанбул.

Дългогодишният опонент на Ердоган - духовникът Фетула Гюлен, който живее в изгнание в САЩ, отхвърли като обидни обвиненията на турския президент, че стои зад опита за военен преврат.