С ефрейтори Рейджеп Тайип Ердоган не се сваля от власт, коментираха пред 24rodopi.com изселници от Истанбул. Според тях твърде ниско било нивото на военните, които са организирали опита за преврат, след който бяха арестувани 754-ма военни.
„Ердоган махна много от генералите на Феттуллах Гюлен. Малко бяха останали в армията.Организацията „Хизмет“ на Гюлен загуби много позиции и в съдебната власт. Явно са преценили, че няма за кога повече да чакат. Това е моето обяснение“, заяви Ридван Емин, джебелски изселник в Бурса.

"Сред изселниците имаше напрежение снощи за около един час, в който телефонните връзки не бяха възможни. Имаше срив в системата. Всеки в такъв момент се опитва да се свърже с близките си", заяви Ерол Мерт, изселник от Кърджалийско, който живее в истанбулския квартал „Авджълар". „Ситуацията в Турция беше опит за преврат, който имаше за цел да свали демократично избрано правителство. Този опит бе осуетен от турския народ, който беше обединен и солидарен". Това гласи позицията на турското посолство в България.

"Нашето президентство и правителството контролират ситуацията. Не всички членове на турските въоръжени сили участваха в преврата. Той  беше осъществен от група военни и получи добре организиран отговор от нацията", се казва още в позицията.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ.