Журналистът Геогри Коритаров разкри рискованата, но както се оказа резултатна тактика, с която президентът Реждеп Тайип Ердоган си осигури психологическо предимство в противопоставянето с метежниците. По думите му, решението на държавния глава да призове поддръжниците си да излязат на улицата и да подкрепят демокрацията в страната е изиграло ключова роля за изхода от противоборството между двете страни. Това ужасно състояние на човечеството да живее в страх тепърва започва. Това прогнозира още в ефира на Нова телевизия Коритаров, коментирайки до кога ще продължат всички тези зверства и атентати, на които сме свидетели през последните месеци.  
"Този призив на Ердоган, хората да излязат на улицата, постигна нещо много силно, постигна не малко гражданска подкрепа. Около 60 жертви се дадоха при опит за военен преврат, а 84 прегазени от камион в Ница.. усещате ли разликата. Превратаджиите също са хора, няма да тръгнат да разстрелват ей така мирни хора. Военните затова се предаваха на цивилните граждани. Това беше много добре изчислен ход на Ердоган. Той добре познава народа си. Представете си, ако бе изправена една армия срещу друга армия", каза Коритаров.

"За разлика от други преврати в Турция, в които участва или цялата армия или доминиращи части от армията, в случая говорим за отделни нейни поделения , т.е. не всички влизат", изтъкна още Коритаров като причина за провала на преврата.

"Официалната позиция на турските власти е, че Гюлен седи зад преврата, в същото време обаче, както всички световни агенции изтъкнаха, привържениците му обаче отричат да имат каквото и да е общо с метежа" отсече Коритаров.

"Идеологията на Гюлен се аргументира с мир и толерантност. В момента Гюлен и Ердоган са в конфликт. Това, което те си разменят като упреци и подозрения в една правова държава предстои да бъде доказано. Не мисля, че е добре да фантазираме кой е виновен за метежа" отсече журналистът.