Целият свят е разтревожен и нащрек заради военния преврат в Турция в нощта срещу събота, за който все още не се знае дали е успешен, но провокира сблъсъци между привърженици на президента Реджеп Тайип Ердоган и опитващите се да завземат властта в югоизточната ни съседка.
Българският премиер Бойко Борисов разговаря за ситуацията в Турция с председателя на ДАНС, разузнаването, министрите на вътрешните и външните работи и с всички ръководители на спецслужби у нас, съобщи правителствената прусслужба. На всички служби е наредено да следят ситуацията, а външно министерство предупреди българите да не предприемат никакви пътувания до Турция, а съгражданите ни, които вече са там, да останат в хотелите си, докато се успокои ситуацията.
 
С българския посланик в Анкара Надежда Нейнски не може да се осъществи връзка, твърди се, че пред посолството ни има танкове.
 
Гранична полиция е засилила патрулите по българо-турската граница, информира пресслужбата. 
 
След извънредно заседание на Министерството за защита на гражданите на Гърция с ръководството на полицията, антитерористичните служби и държавната сигурност е решено да се повиши готовността на армията. Границата с Грузия е затворена, предаде руската агенция ТАСС.
 
Евросоъюзът призова "всички страни в Турция към сдържаност и уважение на демократичните институции“, заяви върховният представител на Евросъюза по външните въпроси Федерика Могерини, която е в Улан-Батор.
 
Тя заяви, че е в постоянен контакт с мисията на ООН в Анкара. Генералният секретар на ООН Бан Ки Мун също призова за спокойствие в Турция и заяви, че ООН опитва да изясни каква е ситуацията, предаде Скай Нюз.
 
Руският външен министър Сергей Лавров заяви, че в Турция трябва да се избегнат кръвопролития и стълкновения. "За събитията научаваме в режим на реално време, мисля, че в момента журналистите знаят повече за случващото се от нас дипломатите“, каза Лавлов на съвместна пресконференция с държавния секретар на САЩ Джон Кери, който е на посещение в Москва.
 
Самият Кери изрази надежда за "стабилност, приемственост и мир" в Турция. Той каза, че е запознат със съобщенията за опит за преврат в Турция, но засега не може да коментира "нещо, което може да се случва, а може и да не се случва“.
 
Американските военно-въздушни сили заявиха, че в случай на заплаха за военната база на САЩ "Инджирлик“ са готови да предприемат "съответните мерки по обезпечаване на сигурността“. "Тези мерки ще бъдат определени съобразно сериозността на заплахата“, се казва в съобщението на американските ВВС.
 
Военновъздушната база "Инджирлик" се намира на 8 км от Адана. Използва се от турските ВВС и американските ВВС основно. Това е най-източно разположената военновъздушна база на НАТО.

КАКВО СЕ СЛУЧВА ДО МОМЕНТА В ТУРЦИЯ
 


Турската армия обяви, че е поела властта в страната, а досегашно държавно ръководство е арестувано, предаде Евронюз, позовавайки се на местни медии.
“Властта в страната е изцяло поета“, се казва в изявление на военните, прочетено по телевизия NTV. Завладяни са сградите на всички държавни институции, спряно е излъчването на държавната телевизия.
Военните заявяват, че поемат властта, за да защитят демократичния ред и правата на човека и че всички международни ангажименти на страната остават в сила.

„Въведено е военно положение и вечерен час до второ нареждане“, се казва в съобщението, подписано от „Съвет за мир в родината“.
Осведомителните агенции съобщават, че военните са спряли движението по мостовете през Босфора в Истанбул. Танкове са блокирали достъпа да летище „Ататюрк“ в Истанбул. Всички полети от и до летището са отменени.

В столицата Анкара е била чута продължителна стрелба, съобщава телевизионният канал Press TV. Над града прелитат военни самолети и хеликоптери. По информация на Ройтерс участниците в преврата са взели заложници военни в сградата на Генералния щаб на армията в столицата, между които е и шефът на генералния щаб генерал Хулуси Акар.
Хеликоптери лятят и над Истанбул, най-големия турски град.
На турската военна база “Инджирлик“ са преустановени всички операции, а на територията й е обявена терористична заплаха.

Си Ен Ен-Тюрк твърди обаче, че верни на президента и правителството части на армията се готвят да дадат отпор на превратаджиите. Телевизията съобщи, че президентът Реджеп Тайип Ердоган е на сигурно място. Според някои информационни агенции събитията са го заварили в Мармарис или Бодрум, където е бил на почивка.

По-късно той се появи по телевизията, говорейки от неизвестно място пред камерата на мобилно устройство, и обяви, че продължава да е на власт. Той обвини "малцинството в армията" в лоялност към заточения проповедник-политик Фетхуллах Гюлен.

Ердоган призова гражданите на страната да излязат на улиците и да защитят „турската демокрация“.

Малко по-късно на един от блокираните мостове в Истанбул се появи голяма група хора с турски знамена, по които военните откриха огън. Има съобщения за убити и ранени, които засега не могат да бъдат потвърдени.
Съобщава се и за стрелба от хеликоптер в столицата Анкара.

Турският армейски генерал Юмит Дюндар заяви, че отговорните за случващото се в страната са „малка група от Първа армия“, командир на която е самият той, съобщава вестник „Хюриет“, цитиран от „Фокус“. Дюндар отбеляза, че се намира в непрекъснат контакт с губернатора на Истанбул от първата минута на бунта.
Правосъдният министър Бекир Боздаг обеща опитът за преврат на военните да не бъде успешен. „Само през телата ни“, заяви министърът и благодари на политическите партии, че подкрепят демокрацията.

Боздаг призова войниците да не изпълняват заповедите на превратаджиите, като добави, че техните действия не са били разпоредени от главните генерали.
Същевременно някои медии твърдят, че президентът Ердоган ще поиска убежище в Германия или че се готви да пътува за Москва.
Британски журналисти в Истанбул съобщават за сблъсъци между военни и полиция, пише вестник „Дейли телеграф“.

По-рано министър-председателят Бинали Йълдъръм съобщи за опит за военен преврат в страната, но заяви, че "кабинетът, избран законно от народа, все още е на служба и ще си тръгне само, когато народът реши това".
„Група военни, използвайки дадените им пълномощия и оръжие, опитаха да извършат безотговорни и незаконни действия“, каза премиерът в изявление, излъчено не по държавната телевизия, а по частен канал.

Той добави, че властите ще направят всичко необходимо за поддържане на спокойствието и реда и че виновните ще платят най-висока цена.
Гръцката армия е приведена в бойна готовност заради положението в съседната страна.

По информация на бТВ граничните пунктове по българо-турската граница са отворени, като от турска страна се правят особено щателни проверки.
Министерството на външните работи в София обаче излезе с призив към българските граждани да не пътуват в Турция с какъвто и да било транспорт.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ