В петък, 15 юли, още в сутрешните часове над западната половина на страната ще се развива купеста, по-късно - и купесто-дъждовна облачност.Около и след обяд на много места там ще има краткотрайни, но временно интензивни валежи, придружени с гръмотевици и временно усилване на вятъра.
Възможни са и градушки. Дневните температури ще се понижат,гласи прогнозата на НИМХ при БАН. 

Над източната половина на страната вятърът ще остане от изток-югоизток и там времето ще бъде предимно слънчево и все още горещо.

Предупреждение за обилни валежи и гръмотевична активност е обявен за 8 области в страната за 15 юли.

Жълтият кодът е в сила за областите Благоевград, Кюстендил, Перник, София, София- област, Враца, Монтана, Видин.

Жълт код за високи температури е обявен за областите Кърджали, Хасково, Ямбол, Сливен, Стара Загора, Пловдив, Велико Търново, Шумен, Търговище, Силистра, Разград, Русе. В тези области максималните температури ще са около и над 35°.

Максималните температури ще са в широк интервал: от 26-27 градуса - в Западна, до 36-37 градуса - в Източна България. Явленията в крайните западни райони на страната ще продължат и през нощта срещу събота. Атмосферното налягане е и ще остане по-ниско от средното за юли.

Над планините в западната половина на страната ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. На много места ще има краткотрайни, интензивни валежи, придружени с гръмотевици. 

В масивите от източната половина ще остане предимно слънчево. Ще духа умерен до силен югоизточен вятър, по високите части - временно бурен, от юг-югозапад. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде около 18 градуса, на 2000 метра - около 24 градуса.

Над Черноморието ще бъде предимно слънчево. Ще духа до умерен вятър от изток-югоизток. Максимални температури: 27-28 градуса. Температурата на морската вода е 26-27 градуса. Вълнението на морето ще бъде 2 бала.