Решенията на НАТО превръщат страните от Източна Европа в плацдарм за военни разгръщания, заяви посланикът на руския в Алианса Александър Грушко, а в „нашите отношения с източноевропейските страни се въвежда военно измерение, което никога не го е имало в миналото”.  Според Грушко, политиката, базираща се на митичната заплаха от страна на Русия, придобива формата на военно планиране и военни приготовления до руските граници.  
„Опасността се състои в това, че днес конфронтационната политика е базирана на митичната заплаха от страна на Русия и придобива формата на военно планиране и военни приготовления до нашите граници. По-специално, територията на източноевропейските членове на алианса, които се обявиха за прифронтови, се превръщат в плацдарм за военни разгръщания и оказване на военнополитически натиск върху Русия”, обясни той.
 
Грушко отбеляза, че военните за първи път след много дълго време са участвали в Съвета Русия-НАТО. Руският дипломат добави, че Русия е готова за предметни консултации за сигурността на полетите в Балтийския регион на военно равнище.
 
По думите му, приетите мерки във Варшава имат конфронтационен характер, което е връщане към системата на Студената война. Но Грушко е убеден, че Русия не е заплаха за Алианса. „Смятаме, че тези мерки са прекомерни, контрапродуктивни, те имат конфронтационен характер, отслабват общоевропейската сигурност, регионалната сигурност и ни напомнят за схемите за гарантиране на сигурността от времената на Студената война”, каза руският дипломат.