В сряда Тереза Мей стана новият министър-председател на Великобритания, след като беше назначена от кралица Елизабет II, предава Reuters. Според неписаната конституция на Великобритания монархът трябва да предложи на лидера на партията с най-голямо мнозинство в Камарата на общините да състави правителство.
В сряда по време на първата си реч като министър-председател на Великобритания Тереза Мей заяви, че работейки заедно и използвайки талантите на всички, може да се изгради „по-добра“ Великобритания, предава BBC. Новият министър-председател уточни, че Обединеното кралство е изправено пред сериозни предизвикателства, но страната може да се справи, както винаги се е случвало в миналото. Мей допълни и че иска Великобритания да играе „решителна, позитивна роля“ в света.
 
Премиерът също така отбеляза, че нейният приоритет ще бъдат работещите хора, които правят всичко по силите си, за да успеят в живота. Тя наблегна освен това на нуждата „да се бори с несправедливостите“ и да подобри шансовете на хората в неблагоприятно положение, които нямат сигурност в работата си и едва успяват да свържат двата края.
 
Председателят на Европейския съвет Доналд Туск заяви, че очаква едни „ползотворни работни отношения“ с новия британски министър-председател Тереза Мей, която ще трябва да води преговорите за излизане на Великобритания от блока, предава AFP.
„Очаквам едни ползотворни работни отношения и Ви приветствам в Европейския съвет“, отбеляза Туск в кратко поздравително писмо.
 
Първата среща на Мей с ключови лидери от ЕС може би ще бъде по време на срещата на върха на Г-20 в Китай през септември, но за първи път тя ще се види с всички 27 лидери на страните членки в блока през октомври, когато е следващата среща на Европейския съвет.
 
Тереза Мей се готви да излъчи като министри от кабинета си свои колежки от Консервативната партия, след като бъде поканена от кралицата да формира ново правителство на страната утре, пише Guardian. Новият министър-председател ще обяви състава на новото си правителство, след като се премести на Даунинг стрийт №10, заедно със съпруга си Филип. По-късно тя ще направи своята първа реч като 54-тия министър-председател на Великобритания.
 
Смята се, че Мей ще състави правителство с приблизително равен брой мъже и жени, като много от най-важните постове ще бъдат заети от жени. Според слуховете жена може да бъде обмислена като вариант за държавен канцлер за първи път.
 
Все още не е известно дали Тереза Мей ще запази Майкъл Гоув като министър на
правосъдието след редицата сблъсъци помежду им, докато Дейвид Камерън бе министър-председател. Същевременно е напълно възможно тя да се опита да обедини разединената от референдума за брекзит Консервативна партия и да назначи за министри подкрепящите напускането Лиъм Фокс, Андреа Лидсъм и Прити Пател.
 
Междувременно Великобритания изпрати от поста Дейвид Камерън. В Лондон във връзка с това събитие се върна дори и кралица Елизабет II, която предсрочно прекъсна отпуската си.
 
Всичките си ценни вещи Камерън не доверява на никого, затова сам ги изнесе от вече бившата си резиденция, сменяйки строгия костюм на премиер с тениска. За шест години Камерън е успял да събере доста имущество: журналистите пребориха 330 кашона с имущество. Въпреки това Камерън имаше само ден, за да се изнесе.
 
Къде замина синия камион с неговите вещи журналистите само могат да гадаят. Все пак неговата резиденция в Нотинг хил е все още заета. Премиерът обичаше да припечелва и я е отдал под наем. Експертите оценяват дома му на половин милион британски лири.
 
Последният работен ден на Камерън като премиер бе кратък, но съдържателен. В парламента Камерън отиде с куфарче, както обикновено, и с малка папка в ръце, оставяйки сам главния мишелов на Великобритания – котката Лари. Любовта си към животното Камерън признава още в първите изречения на прощалната си реч. „Много обичам котката, дори си взех нейна снимка за спомен, но, за съжаление, той трябва да остане”, каза бившият премиер.
 
Той каза още, че няма да скучае по острите нападки на критиците. Той до последно е отстоявал своето – даде съвет на следващия премиер – да бъде колкото се може по-близък с ЕС. В Бъкингамския дворец Елизабет II долетя с хеликоптер, прекъсвайки отпуската си. За своето време тя е изпращала в оставка вече 12 премиера, затова церемонията бе добре отработена.
 
Камерън, който е випускник на Итън, аристократ по произход, така и не успя да спечели благоразположението на обикновените британци. Той демонстративно караше велосипед, опитвайки се да бъде по-близо до народа, но го уличиха, че неговото куфарче и папката му са возени от специален кортеж. Всичко приключи с това, че велосипедът на Камерън бе откраднат. Камерън осен колелото си, веднъж изгуби и своята дъщеря. Остави 8-годишното момиченце в парк. Друг път пък той забрави във влак секретно куфарче. След тези издънки как може да се говори въобще за народното доверие.
 
Британците ще запомнят премиера Камерън като човек, легализирал еднополовите бракове и не успял да предотврати Brexit. Камерън напуска поста си 3 години по-рано.
 
В последно изявление пред „Даунинг стрийт" 10 той посочи, че за него е било изключителна чест да работи там и допълни, че единственото му желание е „продължаващ успех за тази велика държава, която обичам толкова много".
 
Заобиколен от съпругата си Саманта и трите си деца, Камерън заяви, че Великобритания сега е много по-силна от времето, когато той за първи път поел премиерския пост през 2010 г. След изказването си той ще посети Бъкингамския дворец, където ще депозира официално оставката си.