Въпреки активната си терористична дейност, ръководителите на терористичната групировка „Ислямска държава” подготвят своите поддръжници за евентуалното поражение на халифата, който идеолозите на терористите провъзгласиха преди две години. Това пише The Washington Post.
В своята публична активност на фона на събитията в Сирия лидерите на ИД все по-често признавта, че завоеванията им намаляват и те се намират под заплаха, като допускат падането на градовете и укрепените точки, които за сега остават под техен контрол.
 
„Всеки ден при нас пристигат хора, хора от различни страни, те ни казват, че искат да живеят в халифата. Но ние го съветваме да си останат в страните си и да чакат”, съобщи за изданието източник, пожелал да запази анонимност.
 
Но идеолозите на халифата, въпреки намаляващите завоювани територии и продължаващите срещу тях операции, са убедени, че дори в случай на поражение на идеята за „Ислямска държава” техните последователи ще могат да преминат към стратегията на целенасочения терор, за което свидетелстват зачестилите терористични актове в градовете на Турция и Ирак.
 
„Докато нашите територии в Ирак и Сирия се намират постоянно под атака, ние все пак успяхме да прехвърлим наши агенти, наши медии, нашите финанси и възможности за влияние в други страни”, цитира изданието прессъобщение на ИД, разпространено в интернет.
 
Европейските чиновници се опасяват, че новата тактика на ДАЕШ вече е в активна фаза. „Адаптираме нашата стратегия за сигурност с оглед на тези нови данни. Но терористите постоянно изобретяват нови начини за планиране на все по-коварни операции в големите градове”, съобщи за изданието високопоставен френски чиновник, пожелал да запази анонимност.