Русия ще въоръжи бойните си дронове шесто поколение с микровълнови оръжие, пише „Нешънъл Интерест“ (National Interest), като цитира интервю на ТАСС с директора на държавния производител на електроника Владимир Михеев във вторник (12 юли). Според Михеев оръжията, които са в състояние да блокират електронното оборудване на всеки самолет, вече съществуват и „могат да поразяват цели в радиус от десетки километри“.
Той обаче допълва, че микровълновите оръжия могат да са също толкова опасни за този, който ги използва, колкото са и за мишената му.

В момента Русия разработва летателни апарати от шесто поколение във вариант със и без пилот. Очаква се те да влязат в употреба през 2025 година. Според плановете само безпилотната им версия ще бъде снабдена с микровълново оръжие. „Електромагнитният импулс, изстрелван от микровълновото оръжие, е толкова мощен, че е изключително трудно пилотът да се предпази от собствените му оръжия“, обяснява Михеев. „Както и да се опитваме да предпазим кабината, електронният пулс ще проникне в нея. И тъй като и човекът до известна степен е „уред“, работещ на основата на получаване и предаване на електромагнитни сигнали, подобни оръжия могат да причинят тежки увреждания на здравето на пилота“.

Според експерта дроновете, снабдени с микровълнови оръжия, ще бъдат хиперзвукови и ще се движат със скорост от 4 до 5М. 

Източник: Руски дневник