Верни ли са слуховете, че се подготвя проектозакон, който обслужва определени фирми производители на изворни води и въвежда в заблуждение клиентите им чрез подвеждащи етикети? Отговор на този и други актуални въпроси потърсихме от бившия депутат Емил Георгиев, който е изпълнителен секретар на Федерацията за защита на потребителите.
- Г-н Георгиев как бихте коментирали проекта на Закона за храните и по специално темата, която Федерацията наблюдава относно бутилираните води?
- Благодаря за предоставената възможност. След като „гласът“ на Федерацията посредством направените предложения към законопроекта не бе чут, чрез Вашата медия изразяваме нашето  остро несъгласие с някои разпоредби в раздел бутилирани води.

- Бихме искали да конкретизирате Вашата позиция и кое Ви кара да наричате тези разпоредби „престъпление“ към потребителите?
Ще започна с проверката , която организирахме преди няколко месеца в сектор бутилирани води с представителите на КЗП и МЗ. Тя обхваща много производители-един сериозен обем производство на бутилирана вода, която въвежда потребителите в заблуда чрез етикетирането. Става въпрос за нерегламентирано бутилиране на над 200 млн. литра вода , за което уведомихме компетентните ведомства и медиите. В тази връзка и изпратихме нашите предложения до МЗХ относно пресичане на такива нарушения в бъдеще. Вместо да се съобразят с предложенията се предлагат безумни текстове, който обслужват определени бутилиращи компании.

Какво се оказа? В параграф 9 на преходните и заключителни разпоредби на проектозакона, четем че завареното положение в сектор бутилирани води ще бъде служебно признато! Т.е всички установени към момента практики за заблуда на потребителите ще бъдат узаконени. Това е сериозен скандал и грубо нарушаване на националното и европейското законодателство. С този параграф се цели да се защитят определени бизнес интереси за сметка на потребителите. Това е недопустимо. Призоваваме чрез Вас, Министерски съвет да не допуска приемането на такава антипотребителска разпоредба и законът да се приложи съгласно всички изисквания на Директивата за бутилираните води.
Регламентирането на подобен компромис със завареното положение, обезсмисля на практика смисъла на закона. Това е престъпление.
 
- Това звучи много тревожно! Има ли други текстове в проектозакона , които да противоречат с интереса на потребителите?
Да! Това са включените антинационални разпоредби в проектозакона, според които вместо имената на изворите занапред ще се използват идентификационни кодове. Това е абсурд! Загърбването на установените с години, традиционни географски имена на изворите, се прави за да могат на преден план да бъдат налагани марките на производителите. Целта е да бъдат обезличени родните наименования на изворите в услуга на определени търговски интереси. Не можем да повярваме, че се посяга на националната ни идентичност. Това също е престъпление, както към потребителите, така и към националните ни ценности.
 
- Потърсихте ли  контакт с тези, които са разработили законопроекта?
Естествено и дори изпратихме в установения срок за обществено обсъждане нашите предложения, но нищо не бе взето в предвид. Напротив мнението на потребителите не бе зачетено. С голямо учудване установихме, че в работата по проектозакона не са поканени представители на КЗП. Разделът за бутилираните води на практика е дело на един пишман специалист изгонен от МЗ и назначен в МЗХ. Благодарение на този “експерт” – Д-р Димитров през последните десет години в предлагането на бутилирани води у нас цари пълен хаос. Сега този човек отстоява свой раздел за бутилираните води в закона пренебрегвайки изцяло предложенията на потребителите. Нека това да бъде ясно на всички!

- Къде според вас е мястото на браншовите организации в този процес?
- Ние участвахме в последното заседание на назначената работна група по простата причина , че не бяхме поканени преди това. От това заседание разбрахме, че двете браншови организации са в сериозно противоречие по този раздел. Въпреки това ръководството на работната група в хода на заседанието се постара да взема в предвид предложенията само на едната браншова организация. Това  ни изненада и само по себе си означава определена ангажираност и зависимост в посока на защита на дадени търговски интереси. Ние не можем да толерираме подобен подход и за това напуснахме заседанието. В крайна сметка нас не ни засягат противоречията между браншовите организации, които преследват свои икономически интереси. Нашите предложения , които бяхме депозирали в работната група бяха игнорирани. Повтарям, този раздел не е плод на консенсусно обсъждане, на вземане в предвид на експертизата на МЗ и КЗП, а субективен труд на определени хора с определена икономическа цел.
 
- Какви са Вашите следващи действия, при положение че няма чуваемост?
Федерацията на потребителите ще доведе докрай битката в името на потребителите. Ние не се интересуваме от това дали някой чиновник или политик лобира за тази или онази компания.
Нищо не може да ни спре, тъй като тук става въпрос за широк обществен интерес от деца до възрастни и инвалиди. Ще сезираме ЕК и Европейския парламент за това което се случва и се толерира тук у нас. В Парламента ще участваме активно за да направим един закон , който да работи в интерес на обществото.

Интервю на Ивайло КРАЧУНОВ