В руския Златоустовски машиностроителен завод през 2013 г. е произведена самозарядна карабина КСО-9 „Кречет” (голям полярен сокол), чиято главна особеност, според познавачи, е страховитият дизайн. Тя е създадена върху основата на произвеждания в завода картечен пистолет ПП-91 „Кедр”, стрелящ с пистолетни патрони 9x19 на Люгер/Парабелум.
Карабината „Кречет” е предназначена за гражданския пазар като оръжие за спортна стрелба и защита на дома. За да отговори на изискванията на гражданския пазар, конструкторите удължили цевта, изменили конфигурацията на приклада така, че да е нещо между чертите на автомата ПП-91 и американската пушка AR-15.

Цевта има отпред масивен дулен спирач, благодарение на когото и на излишно голямата маса на оръжието (4,3 кг) откатът практически не се усеща. Освен това в приклада е монтирано специално телескопическо демпфиращо устройство.

Пълнителят побира двуредно 10 патрона. Цевта е стоманена, всичко около нея е от специална пластмаса. Цевната кутия е щампована от стоманен лист, върху която е монтирана планка „Пикатини” за оптически прицел.

Превод: БЛИЦ