Непосредствено след приключването на ключовата среща на НАТО във Варшава, военната активност на блока в и около България нарастна видимо. Две големи военни учения у нас - "Тракийска звезда 2016" и "Бриз 2016" са в разгара си.
Американски изтребители F-15 C/D ще кръстосват небето ни в продължение на две седмици – от днес до 22 юли. Това ще стане в рамките на съвместна летателна тренировка „Тракийска звезда 2016“, в която ще участват още родните ВВС и бойни самолети от Румъния и Гърция.

Основните цели на учението са постигане на по-висока оперативна съвместимост на българските Военновъздушни сили за участие в операции под егидата на НАТО и повишаване на теоретичната, тактико-специалната и летателната подготовка на личния състав от ВВС, уточниха от МО.

То е част от Плана за съвместна българо-американска подготовка и учения в страната и чужбина за тази година. Общ ръководител на летателната тренировка е зам.-командирът на ВВС – бригаден генерал Анатолий Кръстев, а ръководител на учението е командирът на военно формирование 28000 Граф Игнатиево – бригаден генерал Иван Лалов.

От българските ВВС във въздуха ще бъдат вдигнати самолети МиГ-29, L-39ZA и Су-25, вертолети AS-532 AL, Ми-24, Ми-17, С-27J Spartan, както и формирования от Зенитно-ракетни войски. Американските изтребители пък са от 144-тото въздушно крило на Националната въздушна гвардия на Калифорния.

Румъния ще участва със самолети МиГ-21 lancer, а от ВВС на Гърция – самолети F-16. Последният модел е многоцелеви изтребител, който и страната ни оглежда като една от офертите за подновяване на бойната ни авиация.

Мащабното националното военноморско учение с международно участие "Бриз 2016" Черно море пък включва над 25 бойни и спомагателни кораби и катери, два самолета и два хеликоптера. Ще участват над 1700 души от военноморските сили на България, Гърция, Румъния, Турция и Испания, както и Втора постоянна група противоминни кораби на НАТО от Силите за отговор на Алианса.

"Бриз 2016" е насочено към усъвършенстването на подготовката на личния състав от военноморските сили на страната по провеждането на морска операция в коалиционен формат. Цели се и подобряването на координацията за реакция при кризи и защита на населението. Ще бъде извършено и сертифициране на българската фрегата "Верни" според методиката за оценка на НАТО, което се извършва периодично, съобщи подполковник Димитър Китев, главен експерт "Връзки с обществеността" на Военноморските сили.

В хода на учението се отработват ликвидиране на последици от терористичен акт, борба с пожар на борда на кораб, операция по спасяване на голям брой бедстващи хора, ограничаване на петролен разрив, атака по подводници, артилерийска стрелба от вертолет по морска цел, това досега не сме го правили. 

В рамките на "Бриз 2016" ще бъде разигран и сценарий, при който след криза на въображаем остров, ООН дава мандат за извършването на операция по море. Учението е под ръководството на командира на военноморските сили на Българияконтраадмирал Митко Петев и ще продължи до 17 юли.