Кандидатката за лидерския пост на британските консерватори и съответно за премиер Тереза Мей заяви, че противно на нечии очаквания няма да прави опити да остави страната си в ЕС. Тя припомни, че британците са гласували за излизане от съюза, предаде Франс прес.  
"Ще бъда пределно ясна - няма да има опит да останем в ЕС", каза Мей. "Няма да има опит да се върнем в ЕС през задната врата", допълни тя. "Брекзит означава Брекзит и ние ще го превърнем в нещо успешно", подчерта Мей.

Тя заяви, че Великобритания има нужда от по-добро търговско споразумение с ЕС, което ще е от полза за нейните услуги и стоки.
"Ясно е, че вотът за Брекзит е послание, призоваващо за контрол на свободното движение на хора. Нещата в тази насока не могат да продължават като досега", каза Мей, която е министър на вътрешните работи.

Мей обеща, че като премиер, ще постави правителството в услуга на обикновените работещи хора и ще изгради икономика, която ще помага на всички, предаде Ройтерс.

Мей подчерта, че ще работи и за намаляване на разликата в заплащането между шефовете на компаниите и работниците и че в идните седмици ще изготви план "за превеждане на икономиката през този период на сигурност". Като премиер тя обеща да работи за създаването на повече добре платени работни места, да увеличи производителността, да договори по-добри условия на британското излизане от съюза и да утвърди нова роля на страната в света.

Британският премиер Дейвид Камерън каза, че е от фундаментален интерес на Великобритания да запази близките си отношения с ЕС и след Брекзит, предаде Ройтерс.

Изтчоник: Нова телевизия