Британските власти въвличат страната в „идиотски” конфликт с Русия, пише журналистът от The Daily Mail Питър Хитчънс. Според него обикновените жители на Обединеното Кралство, които и досега не са си извлекли урок от войната в Ирак, не се съпротивляват на подобно развитие на събитията и с готовност позволяват на държавната пропаганда да ги прави на глупаци.
Хитчънс счита, че неговите съграждани трябва да оставят на мира „жалкото същество” бившия премиер Тони Блеър. Според журналиста, ако британците искат да видят истинските виновници за иракската трагедия, то трябва да погледнат в огледалата. Повечето представители на средната класа в Британия с готовност предпочела да бъде измамена.

„Колко уж отговорни избиратели днес се лъжат с това кой се опитва да ни защити в идиотския конфликт с Русия, за когото практически никой в Уайт-хол нищо не знае или не разбира” – пита журналистът.

Британската пропаганда, използвайки смотан аргумент, се опитва да представи Владимир Путин като нов Хитлер, макар че на всеки, комуто са ясни руските реалности, разбира, че това не е истина. В същото време Лондон изпраща свои войски в Украйна, която не е негов съюзник. И никой не пита парламента защо учението на НАТО „Бърз тризъбец” се провежда в страна, на чиято територия се води война.

„Ако ние не сме достатъчно акуратни, то отново ще предизвикаме война заради нашите преувеличени страхове и вяра в нашата пропаганда. Всеки, който влиза в това определение, няма право да критикува Блеър. Вие с нищо не сте по-добри от него. Той и подобните на него не биха могли нищо да направят без вашата помощ” – обобщава Питър Хитчънс.

Превод и редакция: БЛИЦ