Неуверените резултати от действията на водената от САЩ коалиция в Сирия на фона на операциите на правителствените войски и фактически загубения контрол над действията на „антиправителствените сили” подкопава имиджа на САЩ като влиятелен играч в Близкия Изток.
Това принуждава Вашингтон да създава и да използва нови инструменти за влияние върху военнополитическите процеси в Сирия. За усилване на своето влияние в югоизточните райони на страната САЩ продължават да роят контролирани от тях формирования, твърди „Русская весна”.

Една от неотдавна създадените групировки е „Нова сирийска армия” (Джейш Сурия ал-Джадид), която наброява 2000 души. Нейните подразделения предимно се състоят от дезертьори на правителствената армия и бивши участници в други бандитски групи. Тя е финансирана от САЩ, Йордания, ОАЕ, Кувейт и Катар.

Отрядите на Нова сирийска армия (НСА) разполага с танкове, бойни бронирани машини, джипове с инсталирани върху тях голямокалибрени картечници, БЛА, минохвъргачки и стрелково оръжие. Подготовката на НСА се извършва от американски инструктори.

Формалната цел за създаването на НСА е провъзгласената борба с групировката ИД, а в действителност е реализацията на проекта по строителство на нефтопровод от Саудитска Арабия през Йордания и Сирия за Турция и по-нататък за Европа.

Именно за това основният район на НСА се намира по маршрута на планирания нефтопровод от Ет Танаф през Абу Кемал, Дейр ез-Зор, Рака и по десния бряг на река Ефрат, а по-нататък през контролирани от кюрдите територии към сирийско-турската граница.

Нефтопроводът ще навлиза на територията на Сирия от Йордания в района на селището Ет Танаф на 160 км югоизточно от Палмира и затова е избран като основна дислокация на отрядите на НСА.

Превод и редакция: БЛИЦ

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ ЗА ВОЙНАТА В СИРИЯ