Далеч от срещата на високо равнище на НАТО във Варшава, във Велико Търново министър-председателят на България Бойко Борисов предложи в събота демилитаризацията на Черно море „без кораби и подводници“, предаде New Europe. По-рано през юни Борисов обяви, че „това е опит България да се въвлече в конфликт с Русия“ и „не се нуждаем от война в Черно море“.
Между Румъния, България и Турция възникнаха разногласия по повод политиката на сигурността, отбелязва New Europe. Изданието припомня, че предложението да бъде създаде флотилия на НАТО в Черно море постъпи през януари от Румъния и бе подкрепено от Украйна и в течение на известно време от Турция. Окончателно решение за създаването на черноморски флот НАТО се кани да приеме през октомври.

Предложението на румънците се появи след "анексията" на Крим и разчиташе на обединението на български, турския, украинския, грузинския и румънския флот. Премиерът на България Борисов обаче нарече тази идея опит да бъде въвлечена България в пореден конфликт". "На мен не ми трябва война в Черно море", подчерта политикът, отбелязва New Europe.
 
През април 2016 г. Институт за изследване на общественото мнение Gallop публикува данните от допитването, според което Русия не се възприема в България като национална заплаха. Същевременно 57% от запитаните румънци оценят Русия кат заплаха №1 за националната им сигурност, пише в заключение New Europe.
 
Превод: БЛИЦ