Дванадесет полицаи бяха простреляни, като петима от тях починаха, докато охраняваха протестa „Черните животи имат значение” в центъра на Далас. Стрелецът е заявил, че е извършил нападението, за да си отмъсти на полицията за смъртните случаи на черни мъже от изминалите дни. Първите куршуми по мирния протест са били изстреляни около 21:00 часа местно време, като на видео на очевидци се вижда как първоначално мирните хора почват панически да крещят и да бягат.
Петимата застреляни стражи на реда са мъже. До момента са идентифицирани двама от тях: 43-годишният Брент Томсън и младият баща Патрик Замарипа. Около 23:00 часа полицаите са приклещили заподозряния близо до колеж El Centro и са се опитали да водят преговори с него. Четири часа по-късно преговорите се провалят и бе докаран робот, който да детонира бомба и така да убие заподозряния.
  
Преди нападателят да умре, той е казал на преговарящия полицай своите мотиви. „Заподозряният каза, че е разстроен от „Черните животи има значение”. Той каза, че е разстроен от скорошните убийства на афроамериканци, извършени от полицаи. Той каза, че е гневен на белите хора. Заподозряният заяви, че е искал да убива само бели хора, по-специално бели полицаи”, каза шефът на полицията в Далас Дейвид Браун на пресконференция по-рано днес. Браун каза още, че стрелецът е заявил, че не принадлежи към нито една групировка и действа сам.  
 
Властите се още се въздържат да разгласят името на нападателя. Твърди се, че той е действал сам. По-рано бе съобщено, че нападателите може да са били между двама и четирима. Трима заподозрени бяха отведени за разпит от местопрестъплението. Браун обаче отказа да разгласи детайли относно задържаните. По думите му обаче, неговите колеги все още не са сигурни, дали задържаните са били замесени в нападението.
  
Стрелецът (или стрелците) е открил огън от „високо”, като е отстрелвал само полицаите „един по един”, докато те са охранявали протеста. Демонстрацията „Черните животи има значение” бе организирана в светлината на двете кончини на афромаериканците Филандо Кастил и Алтън Стърлинг през изминалите дни, които бяха простреляни от полицаи. „Някои от полицаите са били застрелвани в гръб”, добави Браун.