Преди няколко дни в хасковски вестник се появи кратко съобщение за кончината на проф. Ставри Ставрев - създателя на нанотехнологиите в България и най-вече на лекарството против рак на такава основа - „Ставринол”. При последната ни среща професорът каза, че изследванията за използването на нанотехнологиите при лечението на рака са в последен етап и скоро ще се появи уникалното съобщение за това. Уви, проф. Ставрев си отиде на 73 години, преди да може да съобщи сензационното съобщение, че България е победила рака на планетата.
 
Кой всъщност е проф. Ставри Ставрев? По специалност той е машинен инженер, работил е по специалността си 6 години в Бразилия и завършва второто си висше образование в град Новосибирск със специалност „Експериментална физика”. През 1979 г. защитава и докторската си дисертация. По-късно работи в Института за космически изследвания, ръководи направление „Космическо материалопознание”. Издига се до зам.-директор на БАН, ръководи проекта за летенето на родните космонавти. Той е член на Европейската мрежа по иновации и не на последно място – създателят на скандалното лекарство против рак „Ставринол”, кръстено на негово име. През последните две години от живота си проф. Ставрев упорито работеше по доклиничното изследване на „Ставринол”-а и чакаше финансиране от Брюксел. В своя проект беше включил специалисти от Русия, Англия и Ирландия. Те му помагаха да осъществи т. нар. Прицелна химиотерапия на основата на нанотехнологиите, с която се цели да се намали количеството на използваните при химиотерапията препарати. Тази негова разработка беше поводът да се срещаме с проф. Ставрев няколко пъти в неговия роден град Хасково.   
 

Диамантен прах срещу коварната болест

Името на именития български професор нашумя преди известно време с това, че той се афишира като откривател на модифициран нанодиамант, изключително полезен в борбата с рака, ако се прилага заедно с химиотерапия. „Засега препаратът „Ставринол” се произвежда само в Русия, заяви преди време професорът, но се правят постъпки за производството му и в България. В момента се правят и редица клинични изследвания, но пак в Русия”. Това изявление бе светъл лъч надежда за раково болните.

Томаневерниците пък веднага зашушукаха, че твърдението на пенсионирания професор от БАН е поредната измама. „Наслушахме се на суперлативите за прескъпия „Антималигноцит” на Продан Христов от Виена, чухме и за клиниката-коптор на проф. Дейвид Уокър, който също е с българско потекло. А сега и проф. Ставри Ставрев с неговия „Ставринол”!”, иронизираха професора критиците му. Истината е, че нанодиамантите са една от големите надежди на учените от цял свят в борбата с рака. От десетина години най-големите изследователски центрове в Япония, Русия и Америка правят опити с българския диамантен прах, защото
България е единственият му производител в Европа

Ефектът от лечението с него е представен и обсъждан на специален форум, организиран от изследователската фондация „Фасуми”. Ето едно от твърденията на проф. Ставрев на този форум: „Нанодиамантът не реагира при здравите клетки. Те са свободни, те са отпуснати клетки и не се привличат от нанодиаманта, докато туморните клетки салакоми го привличат и той вкарва химиотерапиите вътре в тях. Така полепнали по нанодиамантите, лекарствата отиват директно в раковата клетка, без да тровят останалите. Туморът умира тотално и безвъзвратно с минимални дози от химиопрепарата...”


Ще строим ли завод за диаманти край Рудозем?

Според кмета на родопския град се очаква този мегапроект да стартира. Потенциалните международни инвеститори от САЩ, Южна Корея и Русия вече си били казали тежката дума. Този, който представлява България в преговорите, е бил проф. Ставрев. Международните учени знаят за него, че той е автор на 6 открития в нанотехнологиите, които са патентовани в САЩ, както и на 32 практически разработки за приложението им. Дали след смъртта на професора заедно с него няма да умре и надеждата за завода край Рудозем, предстои да разберем.


Хасковска врачка му предсказала, че ще спаси планетата

Проф. Ставрев е роден в хасковското село Въгларово, но е учил в Хасково. За 50-годишнината от завършването на гимназията проф. Ставрев пристига на среща със съучениците си с луксозна кола, личен шофьор и бодигард. Той самият е като диамант сред съвипускниците си - окуцели и бедни пенсионери. Черпи ги наред. По време на празничната вечеря разказва за изобретението си – нанотехнологиите. Хасковлии са горди със своя съгражданин. Особено щастлива от срещата е местната врачка Ангелинка, която няколко години е седяла на един чин с именития професор.

Една сутрин, след като си изпила кафето, Ангелина зърнала на дъното на чашата човек с ореол. „Господ ли ще ме споходи, си казала жената, царят ли ще дойде, не знам, но ще е голям човек!..” - И пристига проф. Ставри Ставрев. Ангелинка му казала: „Ти ще спасиш планетата!” След като се разчува за предсказанието й, и други хасковлии почнали да питат и да разпитват кой е човекът „с ореола”.


Бележка на автора:
От БАН отрекоха дори професорската му титла

Имах шанса да видя една истинска ампула „Ставринол”, закупена на черно в Москва и донесена по поръчка в България. Нищо необикновено – малко шишенце с кафява течност. Етикетът почти не се чете, няма регистрационен номер, няма дата за годност, няма външна опаковка. Шишенцето бе поставено в малко найлоново пликче. Цената – 80 евро. Въпреки официалните изявления на проф. Ставрев, че лекарството се продава в аптечната мрежа на Русия, то не бе открито от нашия човек в нито една московска аптека. Шишенцето, което дойде в България, е било закупено през четирима посредници и без никакви обяснения как да се използва. Устно е предадено на купувача, че трябва да се приема преди, по време, или паралелно с химиотерапия. Опитахме се да направим справка в БАН за проф. Ставрев, но оттам ни затвориха телефона с троснатото: „Той няма медицинско образование, дори не е професор!...” Умря ли надеждата, че можехме да бъдем нацията - спасител на човечеството от коварната болест? Тайната на „Ставринол” проф. Ставрев отнесе в гроба си…


Тодорка НИКОЛОВА,
Хасково