Законът за връщане на казармата е като закон, с който искаме да сменим посоката на въртене на Земята. Това няма как да се случи. Наборната армия е изключително скъпа и изключително неефективна. Това заяви в ефира на bTV шефът на Атлантическият клуб Соломон Паси.
"Военната професия е като всички други професии. Може ли да направите закон за наборни пилоти за гражданската авиация. Вие бихте ли се качили на самолет, на който пилотът е обучен само за 6 месеца? Абсолютно няма да се качите. Трябва да дадем на господин Ненчев добър бюджет, за да направи добри специалисти", смята Паси и добави, че в Швейцария и Израел има такава армия. "И двете държави се готвят за кръгова отбрана, а и те не са част от абсолютно никакъв съюз."
 
"Надявам се много неща да се случат на днешната среща на НАТО. Този разговор ще е предварителен. Там нещата обаче са доста подредени и има сравнително ясни очаквания от самия резултат. Мога да сравня тази среща само с тази, на която беше приета Лондонската декларация, с която беше решено, че ЕС не е враг на НАТО" заяви Паси.
 
"Има тактически и стратегически решения, които очакваме да се вземат. Много е важно, че ние трябва да очаква едно добре балансирано довъоръжаване на НАТО. Русия не иска война, а прави политика, на която Алиансът трябва да отговори с политика на довъоръжаване. Не искам да повтарям клишето „Студена война”, ако искате го наричайте "Студен мир". Работата на Съвета НАТО-Русия ще бъде възстановена. Това е добра новина. Алиансът има нужда да обедини своите сили просто. Тук трябва да имаме обща визия и стратегия – на баланса. НАТО не иска да напада никого, те казват „Ако вие ни нападнете, ние трябва да можем да се защитим”, заяви той.
 
"Всички обичаме да се возим на яхта, но когато в Черно море има 5 руски подводници, тогава ти не можеш да кажеш "Аз на това въоръжение ще им противопоставя яхти". Нали трябва да има някакъв баланс. Ракетите се балансират с други ракети, не с други яхти", каза Паси относно въпроса за флотилията в Черно море и добави "Не съм част от това правителство и не знам кой какво се е договарял, но ние виждаме една голяма необходимост. От наша гледна точка е хубаво да се получи една българо-американска военна база."
 
"Следващата седмица ще ни гостува един интересен гост от САЩ. На 13 ще пристигне, на 14 ще има конференция. Все още не мога да кажа обаче кой точно ще дойде заради мерки за сигурност", завърши Паси

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ ЗА СРЕЩАТА НА НАТО ВЪВ ВАРШАВА