Ракетни атаки, попадане на взривни устройства от патрулите, опити за проникване в охраняемата зона на летището и нарушаване целостта на летището. Такива сценарии се разиграваха днес на военно учение в Симитли, след като в понеделник министърът на отбраната Николай Ненчев обяви, че армията стартира антитерористични тренировки. Имаше стрелба, взривове, евакуация на ранен, взривяване на открити сандъци с амуниции, а накрая и химическа атака.
Националната сертификация на Модул за „Активна охрана и отбрана на летище” се проведе от 5 до 7 юли на полигона в Симитли. Тя премина под формата на тактико-специално учение с личния състав от военни формирования от Благоевград, Хасково, Асеновград и Пловдив, както и на медици от ВМА.

Целта на учението беше да бъдат демонстрирани способности за осигуряване на нормалното функциониране на летище и контрол в зоната за провеждане на операцията.

Опит за "атентат" на пара-военно формирование срещу летище бе едно от заданията, с които се справиха военнослужещите участващи в учението край Симитли.

„С учението се стремим да създаваме реални ситуации пред военнослужещите, то показа отлично взаимодействие между всички елементи”, обясни пред „Монитор” подполковник Иван Иванов, командир на военно формирование 26400 Благоевград.

Вчера пък парашутисти от авиобаза Крумово са изпълнили тренировка на десант от хеликоптер, каквито в армията не са провеждани от почти 17 години, съобщиха от ВВС. Те са извършвани с ръчно разтваряне на парашута. 

За първи път подобно учение се изпълнява с хеликоптер "Кугар", което е било предизвикателство и за екипажите, тъй като досега парашутното десантиране е ставало от руските вертолети Ми-8 и Ми-17. Целта на тренировките е да подготви парашутистите за участие в спасителни мероприятия, като чрез десантиране по парашутен способ от вертолет ще се достига по-бързо до бедстващите при изпълнение на задачи по търсене и спасяване.