Засилването на военното сътрудничество между Русия и САЩ в Сирия ще позволи да се постигне пробив в борбата срещу тероризма в тази страна, като за тази цел може да се наложи създаването на някаква обща щабна структура, предава Интерфакс, позовавайки се на изказване на началника на комисията по отбрана в долната камара на руския парламент и бивш командващ на Черноморския флот на Русия адмирал Владимир Комоедов.
„От това сътрудничество ще спечелят всички, освен „Ислямска държава“ и всички останали терористи“, заяви Комоедов. 

Според него ще е необходимо създаването на общ план и вероятно на обща щабна структура за реализирането на решението на президентите на Русия и САЩ, които потвърдиха готовността си за засилване на военното сътрудничество в Сирия по време на телефонен разговор в сряда.

„Ако решението е прието, то трябва да прерасне в план. Планът предполага единен замисъл и действия по този план. Тогава ще има положителен резултат“, допълни адмиралът. 

Комоедов уточни, че ролята на щаб може да се изпълнява от руско-американския център за оперативно реагиране, който работи в Женева. „Тази група трябва да се превърне в щаб. И ще бъде по-добре, ако тя работи на мястото на използването на силата: в Сирия“, обясни военният.