Лидерите на НАТО ще обсъдят във Варшава нови стъпки за засилване на присъствието на алианса на източния му фланг, като част от подхода на Запада за справяне с реваншистка Русия. Това твърди бившият генерален секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен пред сп. “Нюзуик”.
Той допълва, че на срещата на 8 и 9 юли трябва да се реши постоянното разполагане на сухопътни, военновъздушни и военноморски сили в Прибалтийските държави, Полша, Румъния и България. Те щели да останат там толкова дълго, колкото Русия поддържа агресивната си позиция.
 
“Не трябва да имаме никакви илюзии относно намеренията на Москва. Зад тормоза и дезинтегрирането на прозападните правителства, граничещи с Русия, лежи сблъсък на идеи”, смята Расмусен и допълва, че Кремъл използва енергийните си ресурси като оръжие, за да разделя съюзниците. Държавната телевизия РТ разпространява невярна информация за търговската сделка между ЕС и САЩ, така Кремъл се опитва да подкопае бъдещ източник на просперитет, твърди бившият шеф на пакта. Според него Русия подкрепя политически партии по пътя към разграждане на ЕС. “Не трябва да бъде изненада, че президентът Владимир Путин е един от малкото, ако не и единственият световен лидер, който приветства Брекзит”, пише Расмусен.
 
Диалог между Русия и НАТО е възможен, но той трябва да се води изключително от позиция на силата. Това заяви в интервю за Си Ен Ен бившият главнокомандващ силите на НАТО в Европа ген. Филип Брийдлав. Според него разговорите с Русия трябва да се изграждат на основата на примерно поведение от страна на Москва. “За това трябва да станат определени изменения в Украйна и в Сирия”, каза Брийдлав, без да уточнява за какви изменения става дума.