Неоснователни са упреците, че военните ще преминат към полицейщина. Това каза премиерът Бойко Борисов от парламентарната трибуна днес в отговор на депутатски въпрос относно одобрения проект на антитерористичен закон.
Виждате ефекта, който даде на армията на границата, обърна се Борисов към депутатите и посочи, че ние трябва да бъдем подготвени в случай на реална заплаха. Тук ще има първо четене, второ четене, ще се дебатира всяко едно наше предложение, каза още Борисов относно предлаганото в законопроекта, който предстои да влезе за обсъждане в пленарна зала.

Това, което към момента предлагаме не дава полицейски функции на армията. Говорим за екстремна ситуацията. Това е специален закон, заяви Бойко Борисов.

По повод записаното в проектозакона, че е допустимо частично и временно ограничаване на отделни права на гражданите и че органите ще могат да задържат лица с неустановена самоличност, да контролират техническите средства на интернет, Борисов заяви: Видяхте, когато говорим за правата и свободите – това е безспорно най-голямата наша ценност. Но видяхте, че терористи, които са задържани, след това извършват самоубисйтвени атентати. Ние искаме да се предпазим от тях и изобщо не визирам религии. Вие ще прецените дали да дадете възможности на армията и на службите в една по-екстремна ситуация да имат повече правомощия, каза още премиерът. Със нашето предложение считаме, че парламентът може да прояви достатъчно гъвкавост. Говорим за подготовка и в условията на терористичен акт или веднага след него, уточни Борисов.

На днешното си заседание правителството одобри проекта на закон за противодействие на тероризма и предлага на Народното събрание да го приеме. Целта на законопроекта е да създаде ефективен механизъм за взаимодействие между институциите при прилагане на мерките за превенция и отговор на потенциалните терористични заплахи.

Законопроектът определя три нива на заплаха от терористичен акт и четири нива на готовност на компетентните органи за противодействие. Предвижда се Министерският съвет да осъществява общо ръководство на дейността по противодействие на тероризма, да приема стратегия и национален план за противодействие на тероризма. Националният контратерористичен център се разполага в ДАНС и предоставя информация на компетентните органи и структури, необходима за предотвратяване и пресичане на заплахи от тероризъм, в непрекъснат денонощен режим.

Регламентира се и участието на Въоръжените сили в противодействието на тероризма и в преодоляването на последиците от терористични актове. Определят се функциите на местните органи и структури в този процес. В отделна глава е регламентирана превантивната дейност. Тя включва анализ и оценка на рисковете, сътрудничеството и обмена на информация с компетентните органи на други държави и организации, изготвяне на планове на различни нива за противодействие на тероризма и т. н. Въвежда се задължение за собствениците и ползвателите на сгради и съоръжения за обществено обслужване от първа-трета категория по ЗУТ, както и на училищата и детските градини, да разработват и прилагат мерки за противодействие на тероризма.

По отношение на лицата, за които има данни, за да се състави обосновано предположение, че са свързани с подготовка на терористичен акт, се прилагат превантивни мерки за ограничаване на движението им и отнемане на лични документи. Подробно е описан редът, по който се прилагат превантивните мерки, както и че подлежат на съдебен контрол. Законопроектът въвежда основни правила за провеждане на антитерористична операция при наличието на данни за конкретна заплаха от или при извършен терористичен акт. В тези случаи е допустимо частично и временно ограничаване на отделни права на гражданите.

Допуска се и обявяването на извънредно положение с решение на Народното събрание или с указ на Президента на Република България. Целта е да се даде предимство на спасяването на човешкия живот и здраве. Законопроектът предвижда също обезщетяване на физическите и юридическите лица при реално причинени имуществени вреди при или по повод извършване на нормативно установените действия за предотвратяване и пресичане на заплаха от тероризъм или за преодоляване на последствията от тероризъм.

Основните принципи, върху които е изграден законопроектът, са спазване на Конституцията, законите и международните договори, по които България е страна; зачитане и гарантиране правата на човека и основните свободи; приоритет при спасяването на човешкия живот пред останалите дейности; сътрудничество с гражданите и техните организации; откритост и прозрачност при провеждането на политиките за противодействие на тероризма; централизирано управление и контрол на дейностите; своевременен обмен на информация по компетентност; съгласувано провеждане на дейностите за противодействие на тероризма. 

Източник: БГНЕС