84-годишна жена е последната пазителка на един от най-големите храмове в страната. Майка Серафима от манастира "Света Богородица" край Бургас живее в пълна мизерия. Оцелява с подаяния и твърди, че от епархията и общината не й помагат, за да сложи някой ръка на атрактивния имот, съобщава bTV.
"Ще се борим. Този народ трябва да оцелее. Трябва молитвите да възлизат към Бога.", споделя жената. 

Светата обител има 30 параклиса, църква, манастирска сграда, църковен манастир и хотелска сграда. Те са изградени в последните 30 години с нейния труд и стотици доброволци. Манастирът е оставен без средства и без служители. 

Монахината продала апартамента си, за да плаща тока и водата на манастира.

Жената нищо не може да прави сама. Миряните са възмутени, че никой не поема отговорност за състоянието на манастира. Църковното настоятелство казва, че манастирът е на територията на общината и трябвало и от там да бъдат взети мерки.

Според местните има някакви интереси. Майка Серафима обяснява, че за атрактивното място има бизнес план. 

"Искат да го купят и да спят тука като на хотел.", обяснява жената. 

От община Бургас казват, че са помогнали след голямо наводнение, но бъдещето на манастира е в ръцете на Сливенската епархия. 


"Дядо Владика казва: Нямаме пари! А аз имам една вноска от 300 лева, не мога да я платя.", обяснява обитателката, която сега е длъжница.