Софтуерът за биометричния идентификатор – станал известен като “пръстов отпечатък”, с който ще се влиза и излиза от болница, е почти готов и ще бъде изпробван пилотно в 20 здравни заведения. Пробното внедряване може да започне до месец, макар че са предвидени по-дълги срокове.
“Проектът ще приключи на 26 юли. От 6 август 20-те болници, които са избрани за пилотно въвеждане на идентификатора, ще започнат да купуват устройствата и софтуера за идентификация”. Това съобщиха от надзорния съвет на здравната каса, цитирани от в. “24 часа”.
 
Пилотните 20 са големите държавни – университетски и областни, и частни болници, които приемат най-много пациенти.
 
Срокът за купуване и монтаж бил 2 месеца, а първите пациенти ще бъдат хоспитализирани с пръстов отпечатък в началото на септември. Тогава оперативното ръководство на НЗОК, оглавявано от управителя д-р Глинка Комитов, щяло да покаже официално как работи новата система.
 
Всяко устройство четец струвало по около 200 лв., а болниците ще преценяват по колко им трябват и ще ги купуват със свои средства.
 
Месец по-късно биометричният идентификатор ще влезе и в останалите болници. До края на годината лечебниците ще приемат и изписват и с пръстов отпечатък, и с електронна проверка на личната карта, както е в момента.
 
Електронният идентификатор не е пръстов отпечатък, защото прави анализ само в 19 точки на пръста, обясниха от касата. Всяка точка “произвежда” цифра, а цифрите формират уникалния идентификационен код на пациента за здравната система – сега за достъп в болниците, а догодина и за аптеките и личните лекари.
 
След първоначалната регистрация кодът ще бъде криптиран и няма да може да се използва без знанието на пациента, увериха от касата.