Всеки 13-и българин е с протеза на крайник. Това е записано в писмен отговор на депутатско питане, подписан от социалния министър Зорница Русинова и внесен в парламента. От него излиза, че миналата година са дадени помощи за половин милион изкуствени крайници.
Това веднага повдигна подозрения за източване на социалната система. От социалното министерство признаха, че са допуснали грешка в документа, съобщи bTV.
 
Реалният брой на финансираните от ведомството протези е далеч по-малък - близо 3 хил. Гафът предизвика и огорчението на хората с увреждания, според които той е показателен за отношението на държавата към тях.
 
„Всеки един министър подписва множество документи, работата на експертите е да следят коректността на данните, така че са предприети действия в тази посока", оправда се социалният министър.
 
Обмисля се финансирането на медицинските изделия да се прехвърли към здравното министерство. Така всичко ще е в ръцете на една институция.
 
Сега здравните власти предписват, а социалните - отпускат. Очакванията са с промяната да се подобри контролът и в крайна сметка да се освободят средства за повече изделия.
 
През миналата година помощите, отпуснати за медицински изделия и помощни средства, са за близо 52 млн. лв. За тази година са предвидени по-малко - 41 млн. лв.