Лятото е най-благоприятното време за събиране на слънце, хубави емоции и разбира се, гледки, пълнещи очите и душата. Докато обикаляте по плажове и планини, местата с прекрасен изглед честичко остават скрити. Ето защо, екипът на Opoznai.bg - Пътеводителят на България подбра за вас 5 малко известни местенца, от които се разкриват чудни панорами - а дали ще си правите селфи или ще ги запечатате само в сърцето си, решавате вие.
1. Скалите над село Дъбравка

Село Дъбравка се намира в Северозападна България и точно там е едно от тези места с прекрасни гледки, които всеки трябва да посети. Изумителните скални образувания са разположени на север от селото. Поради близостта на Белоградчишките скали, те оставят в тяхната сянка и не са толкова известни. До тях може да се стигне по черен път, който тръгва от края на селото. Има информационни табели, които да ви упътят, както и места за почивка, а от скалите се открива страхотна панорамна гледка.

2. Бекови скали – Равногор

Веднъж след като се изкачите на Бекови скали пред вас ще се разкрие невероятна гледка. От една страна са красивите ридове на Западните Родопи, от друга - синьо-зелените води на язовир “Въча”. На скалите има пейки за почивка, на които да си поседите, наслаждавайки се на гледката и дишайки чистия родопски въздух, минал през белите дробове на вековните гори. До Бекови скали се стига по удобен път от с. Равногор. Жителите на селото са отзивчиви и любезни, и ще ви упътят с удоволствие.

3. Природна забележителност Чудните скали

Чудните скали са десетина красиви скални игли, високи по 40-50 метра. С формите си наподобяват кули на средновековен замък. Образувани са от вятъра и водата върху варовиковите скали по брега. Скалите се издигат направо от беговете на язовир “Цонево”, където са изключително стръмни и отвесни.

През трите масива на скалите са прокопани три тунела, през които минава автомобилен път, направен от натрошени камъни. Скалите се виждат от пътя и често привличат пътуващите, които отбиват, за да се насладят на гледката. Непосредствено срещу Чудните скали се намира и едноименната хижа, която предлага настаняване. В района има много интересни пещери, скални масиви и дупки, някои обитавани от едри грабливи птици.

4. Крепост Моняк – Кърджали

Крепостта Моняк е разположена в Родопите, на 586 м надморска височина, на 11 км източно от Кърджали, до село Широко поле. Построена през 12-13 в, тя е една от най-високо разположените и най-големи средновековни крепости в Родопите със защитена площ над 50 дка. Достъпът до нея е труден, защото теренът е стръмен, на места почти отвесен.

Крепостта е играла важна стратегическа роля. Тя е пазела прохода Железни врата и подстъпите на средновековния град, разположен около манастира "Свети Йоан Продром", намиращ се в днешния град Кърджали. През 1206 г. крепостта е обсадена от латините по време на Четвъртия кръстоносен поход. Тук именно е коронясан за втори и последен император на Латинската империя Хенри (брат на загиналия Балдуин Фландърски).

Веднъж стигнали до крепостта, пред очите ви ще се открие невероятна гледка към язовир "Студен кладенец" и град Кърджали. Преживяването си заслужава трудното изкачване.

5. Скално образувание "Кобилини стени"

“Кобилини стени” се извисяват внушително на югозападните склонове на върховете "Бегличка могила" (1482м) и "Пършевица" (1430м). Представляват поредица от няколко скални венци с различна височина, ориентирани към Искърския пролом.

Най-близкият изходен пункт към тях е хижа "Пършевица". От хижата поемате по жълта лентова маркировка и след 25-30минути изкачване сте на билото. Оттам продължавате по пътеката и в дясно от вас ще видите стените.

Изходни места до хижата: Град Враца - 3.30ч по маркирана пътека (може и с автомобил по асфалтиран път); Село Миланово - 3.00ч пеша. От селото има път с трошено-каменна настилка до хижата.

Източник: vesti.bg