Билкарите имат по-евтини и по-универсални средства за разхлаждане, те са повече, отколкото предполагате. По-топлото време наистина може да вдигне вътрешната температура на организма, въпреки че човек може да се чувства сгорещен и без да вдига градусите на термометъра, каза Емил Елмазов, председател на Съюза на билкарите в България.
За да намерим разумния баланс можем да използваме листа от къпина, за които много хора не знаят, че са температуропонижаващи и охлаждащи. На върха на плода на къпината, където са трънчетата, се събира елемента огън, а водата е в листата. Препоръчвам силно чай от листата на къпината- ефектът е наистина поразителен, връща ни уюта в жаркото време. Близки по действие с разхлаждащ ефект са и листата от малина.

Стана модно напоследък да се пие безалкохолен ром с лед, но без ром. Звучи абсурдно, но напитката си заслужава. Прави се по рецептата за мохито, но без алкохолната съставка. Мнозина правят грешката като сипват в каната с коктейла прекалено много листа от мента. С нея трябва да се внимава, защото в малки количества тя наистина е охлаждаща и извличаща леките болки, например – главоболието. Но при по-високи дози тя работи точно по-обратния начин – темперира тялото по посока нагоре и може да причини главоболие. Какво е висока доза, ще попитате. Две шепи мента са много за количество вода от 1.5-2 литра. По-добре е листата да се накъсват на дребно и да не са повече от една шепа за това количество. Разбира се, в съда слагаме и разумно количество лед.

Тук се сещам и за уникалния за нашата кухня таратор, който мнозина похапват в жегите. Вижте колко хубаво го е измислил българинът, защото от древни времена билкарите са знаели за чудните свойства на краставицата. Налагали са рани с кръгчета от нея, слагали са ги и на затворените очи за успокоение и разкрасяване, както и на челото – за отнемане на висока температура. И още нещо, което малко хора знаят – охлаждат и цветовете на розата. Но не само те, този ефект притежава и нейният аромат.

Векове назад хората са се разхождали за освежаване и отмора в градини от рози. Спомнете си само градините на Семирамида и дори само това ще ви убеди в доказаните свойства на розовите храсти. Възбудената вегетативна нервна система от горещините изключително добре се повлиява от цветовете на розата. Всичко се приготвя лесно – слагаме цветове от роза в изворна вода и оставяме сместа на слънце за около 4 часа. Това време е напълно достатъчно, за да се получи един слънчев извлек, който след като оставим в хладилника можем за ползваме за постигане на универсален охлаждащ ефект. Компресите с тази ароматна вода са изключително облекчаващи и приятни. Нека не се бърка описаната смес с розовата вода, която представлява съпътстващ продукт от производството на етерично масло от роза. Който не разполага с рози може да си направи оцетен компрес. Желателно е той да е от боровинки или от ябълки.

Ето, сега мина Петровден и ябълките петровки са отлични за тази цел. Лавандулата, за която някои си мислят, че има охлаждащ ефект, всъщност се използва за по-добър сън в жегите. Под формата на зашито малко калъфче от плат с изсушена лавандула, което мнозина слагат под калъфката на възглавницата си, можем да се насладим на невероятния й аромат и ведри сънища. А вдишването на лавандуловите пари винаги дава успокояващ ефект.

 Диуретичните билки са другия клон на охлаждането, които освобождават организма от излишната вода. Това са мечото грозде, хвоща, магданоза. Те изтикват излишната вода посредством интензифицирането на работата на бъбреците. Охлаждането на организма се получава и заради очистителния процес на изхвърляне на тази вода. Най-силният диуретик между билките е грамотрънът, след него е хвойната и както казах – мечото грозде, хвощът и магданозът. В хладилника всеки от нас може да си държи живи, студени извлеци от боровинки, бреза, шипка и ягода, за да ги използва било за компреси, било за освежаване на кожата.

Тук трябва да ни дойдат на помощ и сладките билки, защото обикновено сладкият вкус е охлаждащ. Примерно, от сладкият корен се правят бонбончета, а стевията има много приложения, включително и като чай. И почти всички цитрусови плодове имат охлаждащ ефект върху организма в летните горещини, и като че ли тях използваме най-често, когато прегреем. 
 

 Емил Елмазов е председател на Съюза на билкарите в България, чл.-кор. на Международната академия по информатизация в Москва, специалист по ирисова диагностика. След промените у нас създава първия вестник за народна медицина, а по-късно – резервата „Билкария“ в Боженския Балкан. 

Източник: БГНЕС