Отговорници за дрескода на служители и посетители назначиха съдилищата и повечето държавни институции с настъпване на летните жеги. Макара термометрите на улицата да показват близо 35 градуса, в административните сгради не се допускат мъже с къси панталони, сандали, чехли ,потници или разголени тениски и ризи. За жените изискванията са малко по-либерални – полите не трябва да са прекалено къси, деколтетата твърде дълбоки, а раменете разголени, уточнява в. „Телеграф”.
В парламента фейсконтролът е поверен на охраната. Те обаче не винаги са особено стриктни. Това лесно може да се види при разходка из кулоарите. Предимно мъжете се стремят да са облечени според изискванията. Често посетителките на Народното събрание може да бъдат видени да крачат успоредно с депутатите, облечени с къси поли, потници или рокли с голи рамене и гърбове. Има и такива, които се стремят да бъдат официални, но не винаги залагат на правилното облекло, избирайки например да се появят с бални рокли. Мъжете, които обичат да носят рязани дънки обаче, често се случва да останат извън сградата.

Сред депутатите пък почти не може да бъде забелязани такива, които да не спазват дрескода. Това може да се дължи и на спомена на тези с по-дълъг стаж, когато бившият шеф на НС Йордан Соколов не им позволяваше да се изказват от парламентарната трибуна, ако са без сако.

Стандарти за изискванията за облекло на работещите и посетителите в сградата на Министерски съвет – без голи рамене, гръб, колене, пръсти на краката. На входа освен проверка на съдържанието на чантата чрез скенерите на НСО и представители на пресцентъра хвърлят бърз погрлед и на дрехите.