Екстрадиция на Ахмед Чатаев е била отказана от много други държави. Той е бил със статут на бежанец в Австрия и това е била една от причините да се откаже такава екстрадиция. Това каза в студиото на "Още от деня" по БНТ правосъдният министър Екатерина Захариева.
„Всъщност по конвенцията за статута на бежанците, която и България е ратифицирала, тогава, когато някоя от другите държави - членки на конвенцията, е предоставила статут на бежанец, всяка една от присъединилите се страни също би трябвало да откаже връщане тогава, когато има заплаха за някакви политически или други действия срещу този човек. Но има влязло в сила съдебно решение”, обясни Захариева.
 
По думите ѝ, единствената проверка, която би могла да се извърши впоследствие е евентуално от инспектората, но пак казвам има влязло в сила съдебно решение и такава екстрадиция е отказана от други 4-5 държави и статута на бежанец е даден в Австрия. Инспектората би могъл да се самосезира, но все пак той може да извършва само анализ на практиката, а не да ревизира влезли в сила съдебни решения.
 
Относно мисията на европейските експерти, които анализират българската прокуратура, Екатерина Захариева каза, че тази мисия е 6-месечна и "ние сме изпратили над 1000 страници документи - сами разбирате, че те трябва да се запознаят със структурата на прокуратурата, с нашите закони".
 
"Това е първата визита на място, ще има още няколко такива, след което те дистанционно ще работят по материалите, които са събрали и по разговорите, които са провели и мисията им ще приключи с представянето на анализите и докладите, които те ще предоставят през декември. Така, че мисията им продължава, независимо дали те са тук или не. Събират се и в Брюксел, където извършват анализи на документите, които сме им предоставили. Те считат, че това е експертно-техническа, а не политическа мисия и са тук за да свършат професионално работата си", каза Захариева.
 
Тя допълни, че най-чаканата от обществото в България реформа е съдебната. "Ето защо ние оповестихме резюме на част от докладите, които ще направят и постигнахме съгласие да се публикуват изводите и препоръките от тези доклади, за да задоволим с основателен интерес българското общество от тази мисия", допълни още Екатерина Захариева.