Министър-председателят на Сърбия Александър Вучич ще поиска обяснение от правителствата на страните от ЕС във връзка с това, че новите глави от преговорната платформа за влизането на страната в ЕС не са били отворени в четвъртък, предаде РИА Новости.
В четвъртък ЕС отвори нови преговорни глави за приемане на Черна гора и Турция. Очакваното от Сърбия отваряне на 23-та и 24-та глава от преговорите не се случи, което предизвика недоумение в Белград. Съобщава се, че зад това възпрепятстване стоят представителите на Хърватия и на Великобритания. Вучич отбеляза, че ще се постарае да получи отговор за причините за решението на ЕС.
 
„Ще поискам обяснение. В понеделник няма да изпитам никакво стеснение и ще поискам ясни , конкретни и сериозни отговори на въпроса защо Сърбия не отвори нови глави в преговорната платформа. Поне да ми кажат, че не сме заслужили това, какви искания не сме изпълнили. Но вие знаете, че сме изпълнили всичко“, подчерта Вучич.
 
Той добави, че е убеден, че ще получи поддръжката на Германия и на други държави от ЕС.
 
По-рано вицепремиерът и външен министър на Сърбия Ивица Дачич нарече „позорно и унизително“ решението на ЕС да не отваря нови преговорни глави за влизането на Сърбия в ЕС.