Началото на юли ще ни предложи максимални температури около и над 30 градуса. На фона на слънчево време, по-съществени заоблачавания със следобедни кратки превалявания ще има над Западна България.
Тази година средните месечни температури през юли ще бъдат по-високи от обичайните норми, съобщава "Труд". Във валежно отношение месецът ще бъди близко до нормите, като условия за валежни суми над нормалните ще има на места в Северна България и около планините. Максималните температури ще са между 28-33 градуса, а минималните - между 14-19 градуса. Повече валежи се очакват през втората половина от денонощието.
 
На 3 юли в неделя към края на деня от северозапад ще проникне по-хладен въздух, а в нощта срещу понеделник на много места в страната ще паднат краткотрайни валежи с гръмотевици. Вятърът ще се усилва, не са изключени и градушки.
 
В понеделник ще бъде по-хладно, ветровито с разкъсана облачност и превалявания на места в централните и източните райони. От вторник постепенно ще се установи слънчево време, което ще продължи до края на първото десетдневие. Температурите постепенно ще се повишават и към 7 юли в повечето райони на страната ще достигат и надхвърлят 30 градуса.
 
Към края на първото десетдневие ще има повече облаци и в следобедните часове ще има условия за превалявания и пригърмявания. Температурите ще се понижат с 4,5 градуса и дневните ще са в интервала 25-30 градуса.
 
През повечето дни на второто и третото десетдневие ще бъде слънчево и топло, в следобедните часове и горещо. Условия за превалявания с гръмотевици за голяма част от страната се очакват около 15-и и в първите2-3 дни от третото десетдневие.
 
Температурите ще са между 33-38 градуса, а в най-топлите места и около 40 градуса.
 
Слънчевата активност ще бъде преобладаващо ниска. През повечето дни от месеца земното магнитно поле ще бъде спокойно, без магнитни бури. Повишаване на геомагнитната активност до умерени и високи нива се очакват на 2-ри, 3-ти, 11-и и 19 юли. Тогава в полярните области ще има силни магнитни бури, които ще оказват слабо влияние на умерените ширини.
 
Месец юли е най-топлият месец от годината и е изключително подходящ за море. През този месец са измерени и едни от най-високите температури в България. На 5 юли 2000 година горещините в много градове бяха отчетени най-високите температури. В Пловдив живакът в термометрите достигна 45-ото деление, в Сандански и Русе 44, а в останалите райони между 39-43 градуса. Горещо, с температури до 43 градуса, е било и през 1987-а, 1985-а, 1945-а, 1927-а, 1916-а и 1909 година.
Според народните поверия колкото са по-горещи 15, 16 и 17 юли, толкова по-люта ще е зимата. Ако пригърми на Илинден (20 юли), овощията ще се повредят, орехите ще са червиви, но виното ще е добро.