Медитацията е лъжливо усещане, примамка. Медитацията прилича на войн, който се съблича цялото си въоръжение, това, което Бог ни е дал. В много от медитациите има и езически елемент, призовават се лъжебогове, тъмни сили, а не Богът, създал небето и земята. Това каза в предаването "Лице в лице" по БТВ йеросхимонах Димитрий Зографски.
„Ако не си тръгнал да търсиш истината, а някакво спокойствие, Бог позволява това да се случи, но не го иска. Ние имаме свободна воля, Бог не ни заставя насила да се обърнем против него”, обясни духовникът.
 
По думите му Петър Дънов и Ванга са лъжепророци. Бог ни дава заповед да различаваме лъжепророка от пророка. Може би около 80% от предсказанията на Ванга са верни, проблемът е кой е източникът на свръхестественото и познаване. Православието го нарича тъмна сила.
 
Самата Ванга при своите трансове говори за тъмна сила и признава, че по време на трансовете не се чувства добре. Съответно трябва да се пазим от това, което е вършила и да го изобличим. Свръхествените сили на Ванга са бесовски, нечисти. Обладаността е, когато човек не може да контролира себе си, когато е проводник на чужда сила.
 
Помощта в случая на тъмните сили е привидна. Истинските светии са целили с молитва и кръст, категоричен е йеросхимонах Димитрий Зографски. Дънов се е мислил за Бог. Казвал е: "Аз съм навсякъде". Антихрист означава човек, който се представя за Христос. Има много богохулни изказвания. Това, което е правил Дънов на местно ниво, ще прави антихристът на вселенско ниво в края на времето, както е описано в Библията, каза още духовникът.