Ахмед Чатаев е организирал не само атентата на летище "Ататюрк", но и двете други смъртоносни бомбени атаки в Истанбул тази година - в сърцето на истанбулския туристически квартал „Султанахмет” и главната търговска улица „Истиклял”.  Това твърдят турски медии.
Вчера проправителственият вестник "Йени Шафак" идентифицира Ахмед Чатаев от Чечня като основен ръководител на атаката. „Хюриет” пък твърди, че той е ръководителят на клетката на „Ислямска държава” в Истанбул.

Ахмед Реджапович Чатаев - Едноръкия е сочен за един от главните вербовчици на руски граждани за бойните групи на "Ислямска държава", заедно с още двама души от Северен Кавказ - Якуб Ибрахимович и Абдула Абдулаев.

По информация на руското разузнаване, тримата се свързват с младежи в различни региони на Русия чрез социалните мрежи и в даден етап от комуникацията си с тях успяват да ги убедят да се присъединят към "Ислямска държава".

След това се срещат с тях в Турция, снабдяват ги с фалшиви документи и ги насочват към Сирия, пише "Коммерсант" през 2015 г.
По данни на Съвета за сигурност на ООН Чатаев е високопоставен командир в Ислямска държава със 131 подчинени бойци. В. "Комерсант" пък пише, че е толкова високопоставен, че може дори да е организирал атентата в Париж м.г.

Вестник „Хюриет” пише, че тримата атентатори на "Ататюрк" са наели апартамент в истанбулския кв. „Фатих” – дом на много сирийци и други араби. Мъжете платили предварително 24 000 турски лири ($8300, €7500) наем за година.

След атаката полицията обискирала апартамента. Съседка на горния етаж заявила, че атентаторите държали завесите пуснати. Тя никога не ги е виждала, но ги е чула. Оплакала се на местните власти в квартала заради странна миризма. „Много странна, химическа миризма”, обяснила жената. „Полицията дойде след бомбения атентат...Аз съм живяла над бомба”, допълнила тя.

„Хюриет” също цитира местен водопроводчик, който заявил, че един от атентаторите дошъл в магазина му, за да го попита дали може да поправи крана им. „Той говореше развален турски. Заведе ме вкъщи”, спомня си водопроводчикът. Той сменил крана. „Видях трима души вътре. Те изглеждаха като бандити. Един постоянно стоеше до мен. Тръгнах си след като смених крана. Платиха ми 20 турски лири”, допълнил водопроводчикът.

Източник: "24 часа"