Не може от четири страни да се мятат ракети в Сирия и в същото време да очакваме, че това ще донесе мир, това не е много изгодно да се говори политически, защото всичките сме големи „ястреби”. Това каза министър-председателят Бойко Борисов пред журналисти в парламента.
В отговор на въпрос дали е доволен от мерките за сигурност, които са активирани по антитерористичния план и дали са достатъчни министър-председателят заяви: „Сигурно са необходими още. Предполагам, че правителствата и в Париж, Москва, САЩ, Лондон, Истанбул и Мадрид са считали, че мерките са им достатъчни. Виждате, че за съжаление терористичните актове ще стават толкова брутални и не, че има хуманен терористичен акт, но просто дори човешкото съзнание не го възприема. В същото време светът трябва да живее, светът се движи. Сами виждате, че като приложим по-строги мерки за сигурност до каква огромна степен се затруднява и трафикът и предвижването до летището и самото летище. Стараем се с една балансирана политика, която водим и с позициите си особено за това, че аз съм единствено и само за мирно решение на конфликтите и в Сирия и да се спре огънят там. Не може с война да постига мир”, коментира Борисов.

По думите му винаги, когато е правил срещи в НАТО и в Европейския съвет им е казвал, че маса човешки съдби са заложени там. „Подложени са на тежко изпитание, когато загине майка, баща, брат, жена и дете хората минават и на други вълни. Това, което на нас ни се счита за нормално - тези хора са в други измерения”, коментира още Борисов. „Не може от четири страни да се мятат ракети в Сирия и в същото време да очакваме, че това ще донесе до мир или нещо полезно. Ясно е, че това не е много изгодно да се говори политически, защото всичките сме големи „ястреби”, но докато има такава в международна политика и така се решават конфликтите, нищо добро не очаква света”, допълни премиерът Борисов.

Борисов проговори и за един от самоубийствените атентатори, който се взриви на международното летище „Ататюрк“ в Истанбул.Припомняме, че вчера стана ясно, че той е бил в българския арест през 2011 г. и е освободен от хасковски съд. "Българските служби по това време са свършили това, което е било необходимо.

„След това вече не искам да коментирам решенията на съда, защото те се водят от конвенции и международни спогодби и ако искат да отговорят - обществото ще е доволно”, обясни той. „Мога да коментирам по това време какво е направило правителството, смисъл чрез службите - те са го задържали”, уточни премиерът.