Колкото по-единна иска да бъде Европа, толкова по-нормално е всички да имаме и единна европейска валута. Това каза министър-председателят Бойко Борисов пред журналисти в парламента. Във връзка с публикации в медиите, че председателят на Европейската комисия Жан–Клод Юнкер е искал ускорена процедура за въвеждане на еврото в България Борисов припомни, че въвеждането на единната валута не зависи от това дали искаш, или не искаш.
„В предприсъединителните договори ние сме поели ангажимент да въведем еврото. Това, че ние не го въвеждаме е защото има допълнително доста изисквания по въпроса, които към момента можем да си позволим да се забавим”, обясни министър-председателят.

Той припомни, че при кабинета „Борисов 1” с финансовия министър по това време Симеон Дянков са искали да влязат в чакалнята на Еврозоната. „При ниския бюджетен дефицит, при стабилността на банките, при валутния борд, който имаме , при огромния фискален резерв от над 11,5 млрд. лева, при ниския дълг, имаме възможност при всички критерии да се включим към момента, но ще го направим, колкото се може по-късно”, подчерта Борисов, цитиран от "Фокус".

„На практика вие не го усещате, както и инвеститорите не го усещат, защото чрез валутния борд имаме фиксиран курс на лева към еврото. Знае се, че за 1 евро получават 2 лева. Това дава спокойствие на инвеститорите и бизнеса”, поясни още Борисов. По думите му въвеждането на еврото не е нещо, което е трагично.

„Напротив колкото по-единна иска да бъде Европа, толкова по-нормално е всички да имаме и единна европейска валута”, заяви той. В отговор на въпрос дали е разговарял с представители на европейските институции на тази тема Борисов каза: „Не, не сме говорили. По много теми сме говорили с Юнкер тези дни, но тази тема, не ми е била поставяна”. Той и посочи, че темата най-вероятно ще се разисква от финансовите министри, централните банкери.