Има голям потенциал за развитие на сътрудничеството между България и Китай в областта на културно-историческия туризъм, заяви Цецка Цачева по време на среща с председателя на Събранието на народните представители на провинция Шенси Лоу Циндзие. Българската парламентарна делегация посети Сиан – столицата на провинция Шенси. 
Целта на официалното ни посещение в Китай е да намерим нови възможности за сътрудничество между двете страни и най-вече да насърчим контактите между представителите на бизнеса, подчерта председателят на Народното събрание. Цецка Цачева заяви, че между двете страни има отлични отношения, но съществува още неизползван потенциал за развитие на сътрудничеството в някои области.
 

България предлага отлични възможности за туризъм целогодишно, страната ни има вековна история и множество паметници на културата, посочи председателят на българския парламент. Създадени са отлични условия за привличане на инвестиции от Китай, добави Цецка Цачева.

Шенси е голяма провинция с много университети и научни заведения, затова интерес за нас представлява сътрудничеството в областта на образованието, науката и културата, отбеляза на срещата председателят на Събранието на народните представители на провинция Шенси Лоу Циндзие. Той отбеляза, че има желание да бъде насърчено сътрудничеството и в областите на индустрията и търговията.

България подкрепя инициативата на Китай „Един пояс, един път“, отбеляза председателят на Народното събрание. Видяхме, че тук се цени миналото – историята и културното наследство на вашата провинция и сме впечатлени от мащабите на строителството – булеварди, жп-линии и жилищни комплекси, посочи Цецка Цачева. 
 

За нас е важно да се насърчи сътрудничеството между местните власти, знаем, че осъществявате диалог с нашата стара столица – Велико Търново и се надяваме тези отношения да продължат да се развиват, подчерта председателят на парламента. Цецка Цачева уточни, че в университета във Велико Търново има създаден институт „Конфуций“, който е вторият в България и развива активна дейност за популяризиране на китайския език и култура в страната ни.

Провнинция Шенси има 37 милиона души население, тя се намира в централната част на Китай, посочи Лоу Циндзие. Нейната икономика се развива с бързи темпове, като през миналата година ръстът е бил 8 на сто. През последните години темповете на растеж намаляват, но това е свързано със структурата на индустрията в нашата провинция, която има водещо място в Китай в добива на петрол и природен газ, а количеството въглища, добити през 2015 г. в провинцията, е повече от 60 милиарда тона.
 

По-рано българската парламентарна делегация посети Музея на теракотената армия, който е обявен от ЮНЕСКО за част от световното културно наследство. Председателят на Народното събрание Цецка Цачева се разписа в книгата за официални гости на музея.    

В състава на делегацията, която беше на официално посещение в Китай, бяха заместник-председателите на Народното събрание Янаки Стоилов, Красимир Каракачанов и Явор Нотев, съпредседателят на Групата за приятелство България - Китай Димитър Бойчев, членовете на Групата за приятелство България - Китай Джейхан Ибрямов, Борислав Миланов и Росен Петров, председателят на Комисията по отбрана Михо Михов, заместник-председателят на Комисията по културата и медиите Ирена Соколова и министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.