Тайвански военен кораб по погрешка изстреля по посока на Китай свърхзвукова ракета, която може да поразява самолетоносачи, предадоха световните агенции. Ракетата Сюнфън 3 (в превод: Свиреп вятър 3), разработена от Тайван, има обсег от 300 километра. Тя е летяла близо 2 минути и е преминала разстояние от 75 километра преди да падне в морето край архипелага Пънху в Тайванския пролив. Тя е поразила тайвански риболовен кораб, чийто капитан е загинал, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

Засега тайванската флота не може да обясни как се е стигнало до инцидента, по който е започнало разследване.

Ракетата е била изстреляна по време на учение от 500-тонен военен кораб, закотвен във военната база Цзоин в град Гаосюн.

Инцидентът съвпада с 95-годишнина от основаването на Китайската комунистическа партия, отбелязвана в Китай днес. Той стана в отсъствието на тайванската президентка Цай Ингвен, която е на обиколка в Латинска Америка.

СПРАВКА БЛИЦ:

Сюнфен 3 (Силен вятър 3) е тайванска свръхзвукова противокорабна крилата ракета клас „повърхност-повърхност”. На запад я обозначават като Hsiung Feng III (HF-3).

Приета е на въоръжение във ВМС на Тайван през май 2011 г. Предназначена е за борба с китайския самолетоносач „Ши Лан” (бивш „Варяг”), купен от Украйна през 1998 г.

Ракетата има дължина 6 м., масата й е 1350 кг, способна е да развива скорост над 2000 км/час и да поразява цели на далечина до 80 морски мили (150 км.) Самонасочва се с радиолокационна глава.

Военното министерство на Тайван възнамерява да похарчи 12 млрд тайвански долара (406 млн щатски долара) за купуването на 120 ракети Hsiung Feng III за флота.