Без проблем продължават да се продават дипломи за висше образование. Въпреки десетките репортажи и разкрити схеми, в интернет все още за няколко минути може човек да си намери диплома за висше образование. Оказва се напълно възможно всеки един да се сдобие с диплома за висше образование, съобщава Novini.bg.
В google след няколко минути търсене попаднахме на подобни обяви. Първата обява, която открихме бе в социалната мрежа. Тя гласи, че ако искаме диплома за висше образование, изготвена на оригинални бланки, взети от съответното учебно заведение, можем да се обърнем към Ани Младенова. Към нея е добавен и скайпът на въпросната госпожа ani.mladenova.84. Ето какво последва след като се свързахме с ani.mladenova.84:

 
 
 

Ани Младенова, както се вижда, уверява, че всичко е изрядно. По думите й, дипломата ще бъде вкарана в регистрите на МОН и без проблем може да се преведе, за да кандидатстваме във висше учебно заведение в чужбина. Запознати казват, че Младенова се занимава от години с този „бизнес“. Ясно е, че тя го прави явно и е ясно, че никой досега нито от МОН, нито от Прокуратурата не е взел мерки да я разследва. Преди години Младенова със сигурност е имала човек в МОН, който й е помагал и може би продължава въпросният да работи във ведомството на Меглена Кунева.

Друг интересен факт е, че Ани Младенова не се занимава само с продажба на дипломи, а е разширила своя „бизнес“, защото има обяви и че продава данни на лични карти на български граждани - номер на ЛК, дата и място на издаване, ЕГН. Дебитни карти с информация: имена върху картата, SV код и 16 цифри. Другият „бизнесмен“, който се занимава с продажби на дипломи, публикува своите обяви и се подписва под тях като Кирил Кирилов. Мейлът за връзка с него е [email protected].

Той процедира по същия начин като Младенова, но при него дипломата става за доста по-кратко време – 3 дни. Иначе отново му трябват следните неща: имена,егн,снимка в електронен формат,заведението и специалността, които желаем. Господинът е категоричен, че фалшивата диплома е абсолютно копие на оригинала. Тя отново ще бъде вкарана в регистрите на МОН, както тази на Младенова.

Кирилов иска 1800 лв. за диплома от Свищовския университети плащането става по куриер, който ще ни даде готовия документ.
 

Има и трети човек, за който е известно, че продава дипломи. Поне така твърди той, защото в някои интернет блогове има коментари, че той взима капаро и след това никаква вест от него, камоли диплома. Свързахме се все пак и с него. Обявата му в интернет е подписана от Георги Илиев, а мейлът за контакти е [email protected]. Той предлага дипломи с възможност за вписване в МОН и такива, които няма да бъдат вписани в регистъра на образователното ведомство. Разбира се, цената е различна. Странно е обаче, че мъжът изобщо не пита за кое учебно заведение искаме диплома, за разлика от предишните двама. След като изпратихме запитване на въпросния мейл, получихме отговор от мъж, подписал се този път като Григор Димитров.
 
Въпросният подробно ни обяснява какво е нужно да направим, за да ни осигури диплома и ни информира какви са условията му. Той иска от нас следното: да заплатим 30% предварително чрез Western Union/Moneygram на имената: Birsen Taneri Chausheva или Boyan Krasimirov Dimitrov Заплащането може да стане и чрез 'Еконт' на имената: Иван Чалъков Телефон: +359 89 89 13454 Адрес: офис на Еконт - София, стрелбище за държава - България Там, ни обяснява той, ще ни дадат код, който трябва да му предадем. Остатъка от цялата сума, ще я платим след като получим код, с който ще проверим дипломата си в сайта на МОН.
Подобен код обещават да получим и Ани Младенова и Георги Илиев, само че те не искат капаро. Единият иска парите по банков път, а другият, когато ни предадат дипломата. Надяваме се проверката да е достатъчна и най – накрая да се предприемат мерки от страна на г-жа Меглена Кунева и Прокуратурата, за да спре да съществува този „бизнес“, за който е ясно, че е подпомаган от някой от МОН.