Последният самоубийствен атентат в Истанбул напомня на този от Брюксел по 4 пункта. И двата са извършени на територията на летище - "Ататюрк" в Турция и "Завентем" в Брюксел, пише "168 часа".

На 28 юни в 22 ч трима атентатори откриха огън и се самовзривиха на най-голямото летище в южната ни съседка като убиха 42-ма души, а 238 бяха ранени. Половината от тях са в критично състояние. На 22 март на терминал в столицата на Белгия и в метрото бяха убити 34-ма души, а 270 бяха ранени. Атентаторите и там бяха трима.

И на двете места двама терористи атакуват летището, а третият вади експлозив на метростанцията в Брюксел или на паркинг в Истанбул. В центъра на Европейския съюз е открит огън по цивилни граждани малко преди камикадзето да се самовзриви, точно както е и край Босфора. Терористите пристигат и на "Ататюрк" и на "Завентем", с такси.

Наблюдатели виждат знаци, че и двата кървави акта са дело на т.нар. Ислямска държава. За Брюксел вече бе потвърдено, а за Истанбул още никой не е поел отговорност. Но е факт, че групировката, обявила в Сирия и Ирак халифат, рядко излиза с изявление за атентатите, които извършва. Но много държи да се хвали с убийствата на сирийски активисти в Турция. Другата опция - терорът да е дело на кюрдски сепаратисти, е по-малко вероятна. Те атакуват главно полицаи и военни.

Тази атака е качествено различна от предишните. Тя е зрелищна, масова и амбициозна, казва Фауаз Гергес, автор на книгата "ИДИЛ: История" и експерт по Близкия изток. Идеята е да се парализира турската икономика още повече. Според него Турция ще продължи да бъде мишена на "Ислямска държава".

Камикадзетата са се взривили близо до рентгените за проверка преди полет.